Generalul Petre Trandafir și alți doi colonei și un maior au primit pedepse cu executare pentru măsluirea a peste 200 de foi de concurs la ISU Dobrogea. Sentința nu e definitivă
Un general maior (r) şi patru ofiţeri superiori din fosta conducere a ISU Dobrogea au fost condamnaţi astăzi de ICCJ la pedepse cu închisoare între 3 ani şi 3 ani şi 6 luni, în dosarul privind fraudarea concursului din 2007.
Au fraudat un concurs-mamut la care erau scoase 400 de posturi
Alţi 13 inculpaţi, membri ai comisiilor de corectare a lucrărilor scrise, au primit pedepse între 8 luni şi 2 ani, cu suspendare, şi un altul a fost achitat. DNA a dispus în 2009 trimiterea în judecată a 19 inculpaţi acuzaţi de fraudarea concursului din 2007 pentru ocuparea a 400 posturi la ISU Dobrogea. Cei care au primit pedepse cu executare sunt fostul şef al ISU Dobrogea, gen mr. (r) Petre Trandafir, prim-adjunctul acestuia, col. Neculai Coman, col. Viorel Costache, col. Andrei Gabriel Nicolae şi maior Gabriel Alexandrescu. Primii trei au fost cercetaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, instigare la fals intelectual, instigare la uz de fals, abuz în serviciu, toate în formă continuată.
Au întocmit în fals foile de concurs a 205 candidați
Ultimii doi au fost condamnaţi pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la uz de fals. Fostul şef al Comandamentului Flotei Navale, contraamiral Mircea Rusmănică, cercetat pentru instigare la fals intelectual şi abuz în serviciu a fost achitat. Procurorii DNA probaseră că „în zilele premergătoare susţinerii probei scrise, inculpatul Petre Trandafir, inspectorul şef al I.S.U. Dobrogea, împreună cu subordonaţii săi, inculpaţii Neculai Coman (preşedintele comisie de examinare), Andrei Gabriel Niculae, Gabriel Alexandrescu şi Viorel Costache, au constituit o asociere infracţională care a avut drept scop susţinerea unui număr de 205 candidaţi, ale căror foi de concurs au fost întocmite în fals de către membrii comisiei de corectare a lucrărilor, activitate infracţională în urma căreia un număr de 192 candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal”.
44 de candidați au fost declarați respinși deși meritau să ia concursul
La grupul infracţional au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care, în calitate de membri ai comisiei de corectare a lucrărilor scrise, ar fi fost de acord să falsifice cele 205 lucrări. Dosarul DNA a pornit în urma plângerilor a 44 de „părţile vătămate şi civile care au obţinut la acel examen nota minimă de admitere (peste 7) dar au fost declaraţi respinşi, deoarece posturile lor au fost ocupate de candidaţii favorizaţi de inculpaţi”. Pronunţarea de astăzi a ICCJ este cu drept de recurs în 10 zile, la completul de 5 judecători ai aceleaşi instanţe.