Un frigider mai încărcat consumă mai puţin

PONT PENTRU GOSPODINE. După ce s-a răcit, mâncarea are nevoie de un consum minim de energie pentru a fi menţinută la temperatura optimă.

Prin tradiţie, românilor le place să aibă frigiderul plin, iar în congelator să fie tot timpul ceva provizii. Am putea crede că un frigider încărcat ne măreşte şi factura la energie electrică, dar specialiştii spun că nu este deloc adevărat. „Un frigider plin, odată ajuns la temperatura pentru funcţionare optimă, consumă mai puţin decât unul care adăposteşte doar câteva alimente“, afirmă Ciprian Nemens, Instructor Produse la firma Whirlpool.

„Aerul este un bun izolator termic, iar frigiderul este nevoit să se străduiască mai mult pentru a răci câteva alimente rătăcite pe rafturi. De fapt, pentru o funcţionare optimă, este recomandat ca frigiderul să fie încărcat la mai mult de o treime din capacitatea sa“, explică specialistul. În concluzie, odată răcite, bunătăţile noastre nu vor face ca frigiderul să consume mai mult curent electric.

Cum se păstrează corect carnea în congelator?

Dacă obişnuiţi să păstraţi mai mult de câteva luni carnea în congelator, trebuie să ştiţi cât timp vă puteţi baza pe prospeţimea ei.

„Teoretic, un an pentru carnea de porc şi şase luni pentru peşte. Asta în cazul în care sunteţi posesorii unei combine care are congelator cotat cu cinci stele. Şi nu pentru că cinci stele de congelare ar fi sinonime cu un confort deplin al cărnii, ci pentru că stelele, maxim cinci, indică puterea de congelare“, afirmă specialistul de la Whirlpool.

Dacă aveţi diferite tipuri de carne, nu trebuie să vă faceţi probleme că mirosul de peşte va afecta aroma cărnii de pui. „De vreme ce alimentele sunt bine ambalate, iar congelatorul poate atinge temperaturi mai mici de minus 18 grade Celsius, deja mirosurile nu se mai pot transmite“, asigură specialistul.

Rafturile de la mijloc îngheaţă ultimele

Practic, calitatea congelării depinde foarte mult de starea în care se aflau alimentele înainte să le congelăm. Nu putem păstra pentru multă vreme decât carnea proaspătă, pe care am congelat-o în maximum 24 de ore. Şi aici intervine puterea de congelare a combinei, maxima fiind aproximativ 12-15 kg de carne.

„Un congelator plin «munceşte» destul de mult să răcească carnea şi nu poate îngheţa perfect uniform, astfel că rafturile de la mijloc sunt ultimele care ajung la cele mai joase temperaturi“, ne sfătuieşte Ciprian Nemens.

Varianta economică

„Dacă obişnuiţi să plecaţi des de acasă, dar vă place şi să aveţi provizii în congelator, puteţi opta pentru o combină cu două compresoare. Aceasta permite funcţionarea independentă a frigiderului de congelator“, afirmă specialistul.

Există şi combine cu un singur compresor, care includ însă şi un sistem cu electrovalvă, ce poate fi programat să răcească numai frigiderul sau numai congelatorul, dar şi ambele în acelaşi timp.