Un fost procuror DIICOT susține că DNA încearcă să stârnească o stare de nemulțumire în rândul populației vorbind despre sumele imense cu care a fost prejudiciat statul român în contextul aplicării deciziilor CCR și ICCJ cu privire la prescripție. Fostul procuror Ion Tudosan susține că pagubele produse statului pot fi recuperate în procese civile, chiar și în cazurile în care a intervenit prescripția.
Fostul procuror DIICOT Ionel Tudosan nu este de acord cu susținerile DNA conform cărora statul va fi prejudiciat cu 1,2 miliarde de euro ca urmare a închiderii dosarelor de corupție. DNA a anunțat că 557 de dosare penale de corupție vor fi închise din cauza deciziilor Curţii Constituţionale (CCR) şi ale Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) privind prescripţia.
Fostul procuror DIICOT susține că în cazul dosarelor închise, cei prejudiciați pot solicita continuarea proceselor, pentru recuperarea banilor, pe cale civilă.
„Pentru că se tot plâng diverse instituții de faptul că în mai multe dosare penale o să se dispună încetarea procesului penal pentru că a intervenit prescripția, conform deciziilor CCR și ICCJ, să concluzionam: Se prescrie doar răspunderea penală, respectiv nu se mai aplică o pedeapsa, însă acest fapt nu implică și neobligarea inculpaților la plata prejudiciilor cauzate de ei. Cauza, sub aspectul laturii civile, poate continuă fie din oficiu, fie la cererea părții prejudiciate”, arată fostul procuror Ionel Tudosan.
De ce ar trebui să stea infractorii la pușcărie
În opinia sa, „lamentările DNA ori PICCJ” sunt gratuite pentru a induce o stare de nemulțumire în rândul populației și pentru a atrage oprobiul public asupra CCR și ICCJ. Cele două instanțe sunt la baza respectivelor decizii privind prescripția penală.
„Așadar, lamentările DNA ori PICCJ, când invocă diverse prejudicii, sunt făcute în mod gratuit, pentru a induce o anumită stare de nemulțumire în rândul populației și a atrage oprobriul public asupra CCR și ICCJ, care au pronunțat deciziile respective. Niciuna însă nu vorbește despre termenele foarte lungi în care acele cauze nu au fost soluționate, pentru că în acest caz s-ar atrage răspunderea lor, procurori ori judecători. Și mai este un aspect, neglijat de majoritate, aspect de natură psihologică: de ce-și doresc atât de mult să se aplice neapărat o pedeapsa penală, să stea omul obligatoriu la pușcărie!!!???”, a mai arătat fostul procuror.
Fostul procuror trimite DNA la școală
Fostul procuror Ionel Tudosan susține că autorii comunicatelor nu înțeleg care este rolul prescripției peale și îi trimite la școală să învețe.
„Aceste instituții, mai precis cei care se dedau la astfel de comunicate, am impresia că nici nu-și dau seama care este rostul prescripției, de ce a fost introdusă ea că o cauza de nepedepsire în legislația penală. Mergeți iarăși la școală, băieți, citiți și reveniți după aceea! Sau măcar faceți seminarii și pe această tema, că de corupție și fapte asociate acesteia cred că v-ați săturat! Nu mai fiți călăi!”, a scris fostul procuror, într-o postare pe Facebook, conform luju.ro.
Fostul procuror DIICOT, la Craiova, Ionel Tudosan a fost trimis în judecată în 2015, de DNA, într-un dosar penal fiind acuzat de complicitate la șantaj în formă agravantă. El a fost achitat de ICCJ trei ani mai târziu, în 2018.
El a dat în judecată statul român cerând despăgubiri în valoare de 1.040.000 de lei. Din total, Tudosan a justificat că 40.000 de lei reprezintă cheltuieli de judecată, iar 1.000.000 reprezintă despăgubiri morale provocate prin punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată, urmată de achitare și implicit pentru atingerea adusă dreptului la libertate și siguranță, la libertatea de circulație, la viața familială, imagine, onoare și demnitate, reputație, inclusiv dreptul la viața privată.