Republica Moldova. Ex-premierul Ion Sturza crede că demisia șefei Procuraturii Anticorupție, cerută de autorități, este inoportună. Mai mult, Sturza crede că Veronicăi Dragalin nu a fost susținută în încercarea de a reforma sistemul și a livra mai multe rezultate.
Sturza o apără pe Veronica Dragalin
Ex-premierul Ion Sturza susține că discuțiile în jurul prestației șefei Procuraturii Anticorupție sunt subiective. Acesta crede că învinuirile care i se aduc ar fi nefondate, atâta timp cât autoritățile nu și-au îndeplinit propriile promisiuni. Declarațiile au fost făcute pentru TV8.
„Este o percepere destul de subiectivă. Eu cred că dna Dragalin trebuie susținută și acea reformă, inclusiv partea materială dusă până la capăt. Atunci - da. Se poate de spus. Astăzi ce poți să-i reproșezi dnei Dragalin când tu i-ai dat 50% din ceea ce conform legii trebuia”, a spus Sturza.
Fostul premier crede că autoritățile ar trebui să-și asume o parte din vina pentru rezultatele slabe din justiție.
„Noi ne râdem când vorbim despre clădire, dar e o problemă. Cum dacă nu ai numărul necesar de oameni sau nu ai unde îi caza. Atunci la ce să ne mai așteptăm de la aceasta? Deci este un eșec, așa cum a recunoscut doamna președinte, dar nu este un eșec al Procuraturii Anticorupție. Este un eșec în această reformă. Sunt unele elemente care cât de cât ne dau o speranță, cum ar fi CSJ, dar în acest sistem este un eșec”, a declarat Ion Sturza, pentru aceeași sursă.
Dragalin, val de critici din partea conducerii țării
Președinta Maia Sandu a criticat prestația Procuratura Anticorupție (PA), dar și a altor instituții din domeniul justiției.
„Trebuie să recunoaștem că schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate. Am văzut un eșec total din partea acesteia pe lupta împotriva corupției mari și mai ales pe lupta împotriva corupției politice”, a declarat Sandu.
Întrebată dacă schimbările pe care le cere o vizează și pe șefa Procuraturii Anticorupție, nu a apus cert că și-ar dori demisia acesteia.
De altă parte, Procuratura Anticorupție a comentat că duce o lipsă gravă de personal, dar și de condiții adecvate de activitate.
„Vacanța funcțiilor 50%, procurori și ofițeri. Lipsa unor resurse bugetare adecvate sarcinilor și atribuțiilor procuraturii (lipsa unui sediul funcțional și ai tehnicii speciale de investigație)”, se arată în comunicat.
Întrebat cum comentează reacția Procuraturii Anticorupție la criticile adresate de șefa statului, prim-ministrul a dat de înțeles că un manager bun trebuie să găsească soluții pentru a asigura eficiența, nu scuze.
„Este o lipsă acută nu doar la Procuratura Anticorupție. Există această lipsă de personal și la Ministerul de Interne, și la judecătorii, și la alte instituții. Aici intervine rolul managerului să se asigure că indiferent de constrângerile care există – te concentrezi, te focusezi, pe lucrurile prioritare”, a comentat Recean.