Un fost islamist pe scaunul lui Ataturk

Un fost islamist pe scaunul lui Ataturk

Abdullah Gül a devenit presedinte al Turciei dupa patru luni de confruntare intre conservatorismul inspirat religios si secularism.

Abdullah Gül, ministrul turc de externe, a devenit ieri primul politician cu radacini islamiste care ocupa functia de presedinte al Republicii Turce, votul din parlamentul de la Ankara punand capat unei crize politice prelungite in care confruntarea dintre popularul partid de guvernare Justitie si Dezvoltare (AKP) si elitele laice ale tarii sustinute de armata au generat alegeri anticipate si ample manifestatii de strada.

In cea de-a treia runda a votului pentru desemnarea presedintelui tarii, Gül a fost votat de 339 dintre cei 550 de alesi din legislativul de la Ankara. Alegerea sa se datoreaza insa exclusiv victoriei AKP in alegerile anticipate, 341 din cei 550 de deputati fiind membri ai formatiunii sale.

Ceilalti doi candidati la presedintie, Sabahattin Cakmakoglu, din partea Partidului Actiunii Nationaliste (MHP), si Hussein Tayfun Icli, din partea Partidului Stangii Democrate (DSP), nu au obtinut decat 70 si, respectiv, 13 sufragii.

Inca o victorie pentru AKP

Alegerea lui Gül este considerata o victorie rasunatoare a AKP - grupare politica  formata pe scheletul Partidului Bunastarii (RP), indepartat de la putere in 1997 de ultima lovitura de stat militara si interzis ulterior pentru ideologia islamista. 

In primavara acestui an, prima tentativa a AKP de a-l promova pe Gül in functia de presedinte a fost blocata prin tertipuri legislative de elitele laice ale statului turc, care acuza AKP, pe Gül si pe premierul Recep Taiyyp Erdogan ca, sub masca liberalismului economic, a integrarii europene si a promovarii valorilor morale, incearca sa islamizeze statul turc, al carui secularism este inscris in Constitutie. Erdogan si Gül - care ca ministru de externe a fost artizanul deschiderii negocierilor de aderare la UE - neaga aceste acuzatii.

Blocajul impus in aprilie de elita secularista sustinuta de armata a generat ample manifestatii pro si contra AKP, ducand in final la alegeri anticipate. In urma votului din iulie, AKP si-a intarit pozitia in parlamentul de la Ankara, obtinand circa 13a mai mult decat avea anterior si puterea de a-l impune pe Gül la presedintie. 

Moment istoric pentru Turcia

Alegerea lui Gül in functia de presedinte al republicii fondate pe ruinele Imperiului Otoman de Mustafa Kemal Atatürk este un moment marcant pentru istoria moderna si democratia din Turcia.

Republica fondata in 1923 a fost si este inca puternic dominata de secularism, cel de-al treilea principiu al ideologiei kemaliste. In ultimii 50 de ani, puternica armata turca, ce se considera gardianul principiilor statului fondat de Atatürk, a fost autoarea a nu mai putin de patru lovituri de stat prin care a indepartat de putere partide cu inclinatii religioase. 

Ne puteți urmări și pe Google News