Filmul „Diaz – Don’t Clean Up This Blood”, cu Monica Bîrlădeanu şi coprodus de Bobby Păunescu, participă la Berlinala de anul acesta.
Pe 12 februarie, ora 18.00, are loc la Berlin premiera internaţională a lungmetrajului "Diaz – Don’t Clean Up This Blood". Evenimentul are loc la Frie drichstadt- Palast, într-o sală de 1800 de locuri. Filmul, regizat de Daniele Vicari, cu Monica Bîrlădeanu şi Elio Germano în rolurile principale, a fost selecţionat în cadrul secţiunii Panorama Dokumente la cea de-a 62-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin 2012 (9 – 19 februarie). "Diaz" este o coproducţie Mandragora Movies (Bobby Păunescu), Fandango (Domenico Procacci) şi Le Pacte (Jean Labadie), are un buget de 7,8 milioane de euro şi se bazează pe un scenariu de Daniele Vicari şi Laura Paolucci. "Acesta este primul film într-o limbă străină produs de Mandragora Movies. Şi iată că el confirmă, fiind selecţionat într-un festival de categorie A", a declarat Bobby Păunescu pentru EVZ.
Lungmetrajul va avea premiera italiană în martie şi, curând după aceea, va urma premiera românească. Detaliile producţiei Pe lângă Elio Germano şi Monica Bîrlădeanu, din distribuţie mai fac parte Jennifer Ulrich, Claudio Santamaria, Alessandro Roja şi Cosmin Seleşi. Monica Bîrlădeanu deţine rolul principal feminin, acela al unei jurnaliste argentiniene. De la aceasta au provenit majoritatea informaţiilor care au stat la baza scenariului. "Diaz – Don’t Clean Up This Blood" surprinde evenimentele din 20101, în ultima zi a Summitului G8 desfăşurat la Genova, când mai mult de 300 de agenţi ai forţelor de ordine au dat buzna în incinta şcolii Diaz. A fost numită "noaptea voluntarilor" din cauza prezenţei masive a celei mai mari părţi a unităţilor forţelor de ordine. 93 de oameni au fost bătuţi şi arestaţi, deşi nu au opus nici un fel de rezistenţă. Cei mai mulţi dintre ei erau tineri şi jurnalişti străini care dormeau în momentul acela, fiind cazaţi în şcoală. Raportul poliţiei se referea la o "percheziţie" pentru că se suspecta prezenţa activiştilor blocului negru în clădirea şcolii. Mulţi dintre pretinşii activişti ai blocului negru descoperiţi în spital fuseseră arestaţi pentru intenţie de conspiraţie, deteriorarea şi jefuirea clădirilor, opunerea de rezistenţă la arest şi posesie ilegală de arme. După ce au fost bătuţi în clădirea şcolii şi supuşi unor suferinţe în spital, 50 dintre cei arestaţi au trecut printr-o tortură îngrozitoare în barăcile din lagărul de concentrare din Bolzaneto. "Prizonierii" au fost trimişi în ţările lor abia câteva zile mai târziu, fiind acuzaţi de terorism. Amnesty International a catalogat evenimentul drept "Cea mai gravă încălcare a drepturilor omului dintr-o ţară vestică după Al Doilea Război Mondial". S-a filmat şi la EVZ Filmările pentru "Diaz – Don’t Clean Up This Blood", începute pe 25 iunie 2011, au durat 12 săptămâni, dintre care nouă în România (inclusiv în redacţia "Evenimentului zilei") şi trei în Italia. Pentru filmarea conflictelor stradale s-a construit un decor de 18.000 mp în centrul capitalei, reprezentând replica străzii Cesare Batisti din Genova, pe care se afla şi şcoala Diaz. În lungmetrajul coprodus de Mandragora Movies, Fandango şi Le Pacte au jucat peste 100 de actori, dintre care 51 români şi un număr impresionant de figuranţi - peste 6.500 - şi au fost aduse din Italia 20 de maşini de poliţie. În Italia, "Diaz – Don’t Clean Up This Blood" a fost boicotat din faşă. "Toţi au luat-o la fugă: Rai, Mediaset, distribuitorii, instituţiile şi indivizii. Filmul despre masacrul de la G8 este supus unui boicot uimitor", susţinea Vicari în iunie 2011, adăugând: "Problema este că «Diaz» este un film pe care nu-l doreşte nimeni în Italia – nici televiziunile, nici distribuitorii, nici finanţatorii, nici băncile şi, ironic, acum nici «Comitetul pentru adevăr şi dreptate». Ceea ce mă întristează, dar face parte din preţul pe care îl ai de plătit în această ţară pentru a fi independent", susţinea Vicari.
PARTICIPARE. Bobby Păunescu și Domenico Procacci, la filmări
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/xbp5Bc-GXEw" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> "Acesta e primul film într-o limbă străină produs de Mandragora Movies.“ BOBBY PĂUNESCU, regizor şi producător PARTICIPARE Radu Jude revine la festival Cel de-al doilea lungmetraj al regizorului Radu Jude, "Toată lumea din familia noastră", va fi proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum. Producţia semnată de Radu Jude este singurul lungmetraj românesc din programul Berlinale din acest an. "Toată lumea din familia noastră" tratează cu umor povestea tristă a unui tată şi a fiicei lui, care vor să petreacă împreună o vacanţă ca-n rai, însă deocamdată sînt prinşi în iadul relaţiilor de familie de pe pământ. Filmul îi are în rolurile principale pe Şerban Pavlu, Sofia Nicolaescu, Mihaela Sîrbu şi Gabriel Spahiu, cu apariţia extraordinară a cunoscuţilor actori Tamara Buciuceanu-Botez, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel. Scenariul este semnat de Radu Jude şi Corina Sabău. Radu Jude se întoarce la Berlinală cu cel mai recent film al său, după ce în 2009 lungmetrajul de debut, "Cea mai fericită fată din lume", a câştigat Premiul C.I.C.A.E, acordat de Confederaţia Internaţională a Cinematografelor de Artă. Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câştigătoare a numeroase premii, "Lampa cu căciulă" şi "Alexandra". Lungmetrajul său de debut, "Cea mai fericită fată din lume", a câştigat premiul FIPRESCI la Sofia IFF şi IndieLisboa IFF, premiul Golden Tower – Palic European IFF şi Award Cine-Ecole – ACID Program Cannes şi a fost selecţionat în peste 60 de festivaluri de film. Citiţi şi:
- Prezenţe româneşti la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin