Un ex-ministru pentru afaceri europene și fost deputat al UE a instruit dascăli din România și Republica Moldova

Sursa foto: Facebook

O sută profesori de istorie și română din România și Republica Moldova s-au întrunit, recent, la prima ediție a „Academiei Basarabiei”, desfășurată, la Universitatea de Stat din Moldova și Complexul Turistic Costești. Școala de vară a reprezentat un program interdisciplinar nou, cu tema „Educația istorică în condițiile provocărilor de la începutul mileniului III”. „Academia Basarabiei” consolidează relațiile culturale și educaționale dintre România și Republica Moldova, oferind profesorilor un cadru propice schimbului de experiențe și dezvoltării profesionale.

„Academia Basarabiei”, o platformă a celor mai buni profesori de română și istorie, instruiți de cele mai valoroase personalități academice ale momentului

Dascălii de română și istorie de pe ambele maluri ale Prutului, întruniți, în prima decadă a lunii iulie, s-au bucurat de instruirea unor personalități academice valoroase, dar și de zile excepționale, în sânul naturii, în Basarabia. Alain Lamassoure, ex-ministru pentru afaceri europene și fost deputat al UE, a oferit o perspectivă europeană asupra educației istorice.

Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române, a prezentat o lecție captivantă despre relația dintre educația istorică și formarea gândirii critice. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii Române din București, a adus în atenția „Academiei Basarabiei” intersecția dintre literatură și istorie în formarea identității culturale. Sunt doar trei nume mari care au contribuit la instruirea profesorilor, dornici să ofere educație modernă tinerei generații.

Dascălii vor aplica în practică noile metode inovative de predare și învățare

Primele rezultate obținute la modul practic de dascăli au început să fie publicate în presă. După participarea la „Academia Basarabiei”, profesoara doctorandă Paula Tamara Ciobîcă din Rădăuți și-a propus să aplice în practică un nou stil de interacțiune cu elevii. Ea predă româna la Colegiul „Andronic Motrescu” și a rămas impresionată de noul concept de integrare a disciplinelor școlare, intitulat ILIADA, ce reprezintă abrevierea pentru Istorie, Lectură, Inginerie, Artă, Digitalizare și Acțiune, notează Sandrinio Neagu, pe monitorulsv.ro.

O profesoară din Rădăuți va implementa un nou stil de interacțiune cu elevii, însușit, în Chișinău

„La casa lui Creangă, sub cușma lui Guguță, la masa tăcerii și în sala argintie, am creat dosare de personaje istorice. S-a propus un nou auxiliar curricular, s-a conceptualizat o platformă cu proiecte multimedia pentru profesori și, ceea ce este cel mai important, s-a adoptat o rezoluție.

Filmul „Siberia din oase”, prezentat de însăși cineasta Leontina Vatamanu, expedițiile memoriei din Kazahstan și Siberia, derulate de Octavian Țîcu, doctor în istorie și „Biblioteca vie”, prin Igor Șarov, doctor în istorie, Anatol Petrencu, doctor habilitat, Ion Negrei, cercetător științific, și Pavel Cerbușcă, doctor în științe ale educației, ne-au oferit prilej de documentare și reflecție”, povestește Paula Tamara Ciobîcă din Rădăuți.

„Focul de tabără de la „Academia Basarabiei” a stimulat dialoguri socratice. Unul dintre subiectele intens discutate a fost inteligența artificială versus inteligența emoțională”, a menționat dascălul din Rădăuți despre experiența din Republica Moldova, citată de aceeași sursă.

Evenimentul reprezintă o platformă valoroasă pentru schimbul de idei și bune practici între specialiști în domeniul educației istorice și literare, subliniind necesitatea colaborării internaționale în fața provocărilor educaționale ale mileniului III. „Academia Basarabiei” este finanțată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și urmărește crearea unei comunități puternice a dascălilor din sferele respective.