Dispariția cotei de lapte, începând de la 1 aprilie, 2015, va avea consecințe grave asupra fermierilor, care pentru a supraviețui trebuie să se constituie în asociatii puternice, recomandă Federatia AGROSTAR.
"Cand o să dispară cota de lapte o să fie un dezastru pentru micii producatori din România, pentru că ne invadează laptele din alte statele UE, cu performanțe remarcabile în acest domeniu. Să nu uităm că, în urmă cu mai mulți ani, cota de lapte a fost introdusă tocmai pentru că țări precum Franța, Germania, Olanda etc. obtineau producții foarte mari de lapte, care distorsionau piața. Fermierii trebuie să fie mai bine informați, să știe ce îi așteaptă. Solutia este să se unească în asociații puternice”, spune Horațiu Raicu, secretarul general al AGROSTAR.
Asociatiile pot accesa fonduri europene, pot colecta laptele, pot să achiziționeze Instalații de muls performante pentru obținerea laptelui conform, pot încheia contracte avantajoase cu retailerii pentru desfacere.
De asemenea, micii producători de lapte trebuie să elimine multinaționalele din sectorul de procesare, prin înființarea de mici fabrici locale pentru prelucrarea laptelui.
„Daca multinaționalele nu sunt eliminate din sectorul de procesare, vor recurge la importuri masive. Micii producători de lapte trebuie să integreze poducția-procesarea- vânzarea”, a adăugat Raicu.