Există un detaliu ratat de anchetă și de presă, dar prezent în Raportul cu rezultatul verificărilor privind modul de acțiune al structurilor MAI
Stabilirea a ce s-a petrecut cu adevărat între 24 iulie 2019, seara, cînd părinții Alexandrei au sesizat dispariția fetei la postul de Poliție Dobrosloveni, și 26 iulie 2019, ora 6, cînd s-a intrat în domiciliul lui Gheorghe Dincă, e imposibilă fără cunoașterea documentelor realizate de autorități. Aceste documente dau seamă de ceea ce au făcut și mai ales de ceea ce nu au făcut autoritățile pentru salvarea Alexandrei. Asta în primul rînd. Ele sînt însă și o semnificativă sursă de informații pentru descoperirea adevărului în privința a ce s-a întîmplat în realitate cu Alexandra după răpirea din 24 iulie 2019.
Un astfel de document rămîne Raport cu rezultatul verificărilor privind modul de acțiune al structurilor MAI în cazul dispariției minorei MĂCEȘANU ALEXANDRA MIHAELA.
E Raportul prezentat în ședința CSAT de către Nicolae Moga, fostul ministru de Interne.
Îl reproducem mai jos în întregime la rubrica Documente, convinși că Raportul e un document și pentru cei care vor scrie Istoria acestor vremuri, în care o fată cere ajutorul Statului întruchipat în mintea ei de 112 și e tratată cu sictir de acest stat, care are alte treburi decît cea de a salva vieți.
Lectura documentului mi-a atras atenția asupra unui fapt trecut cu vederea.
Potrivit documentului, în afara discuțiilor dintre operatorii STS și agenții de Poliție pe de o parte, transcrise în stenogramele puse la dispoziția presei de Alexandru Cumpănașu, mai sînt semnalate alte două discuții, despre care agenții Neagoe Florentin și Pistol Constantin susțin că le-au avut cu Alexandra după încheierea convorbirilor cu 112.
Potrivit Stenogramelor, ultima discuție cu Alexandra avut loc la ora 11:12:36. Cei de la 112 afirmă că au sunat-o după aceea dar că ea n-a mai răspuns. Iată însă ce spune Raportul :
„În vederea obţinerii de detalii suplimentare legate de locaţie, agent şef principal Neagoe Florentin a solicitat dispecerului Poliţiei Municipiului Caracal comunicarea numărului de telefon al victimei, după care a apelat-o la ora 11.13, de pe telefonul personal, şi a purtat o discuţie cu aceasta, ocazie cu care i-a indicat mai multe detalii despre locaţia unde se afla şi a comunicat adresa de pe cartea de vizită care aparţinea unui inginer de cadastru, pc nume Popescu Lucian. De asemenea, minora a dat mai multe detalii legate de curtea imobilului în care se afla şi a precizat că nu poate părăsi locaţia întrucât în curte se află un câine lup de care îi este teamă.
Întrucât a existat o neconcordanţă între adresa indicată de victima şi cea unde se afla aceasta, agenţii de poliţie susmenţionaţi au revenit la Poliţia Municipiului Caracal şi au raportat evenimentul şefului Biroului Jnvcstigajii Criminale, comisar de poliţie Pistol Constantin.
La ora 11.29, apelanta a fost din nou sunată de pe telefonul agentului de poliţie Neagoe Florentin, ocazie cu care comisar Pistol Constantin a încercat să obţină informaţii legate de locaţia în care se află.
Cu ocazia discuţiei telefonice, polițistul a încercat să o calmeze pe fată şi i-a cerut să-i spună dacă ştie unde se află şi ce vede în jurul ei. Acesta a relatat că este sechestrată într-o casă de un bărbat care în acel moment nu se afla lîngă ea, fiind plecat la farmacie să cumpere cremă pentru a-i trata rănile provocate la mâini. Totodată, victima a precizat că în acea curte se afla un brad, un nuc, o maşină platformă cu fiare vechi, un autoturism gri şi mai mulţi câini lupi dezlegați. În continuare, poliţistul a întrebat-o dacă are reţea internet pe telefonul de pe care vorbeşte ,și răspunsul a fost negativ. Tot cu ocazia convorbirii, şeful biroului i-a solicitat să-i comunice culoarea gardului şi dacă poate să iasă din casă si din curte, Cea în cauză a răspuns că gardul este din metal de culoare roşie şi nu poate ieşi din încăperea respectivă întrucât este legată şi afară sunt câini lupi. Conform raportului poliţistului, în acest timp, pe fondal, se auzea lătrat de câini, iar fata a afirmat că nu mai poate vorbi întrucât a revenit bărbatul.
Din discuţie cea în cauză a precizat că s-ar afla în cartierul Protoșeni din Caracal şi că a fost violată de bărbat. ”
Toate televiziunile și site-urile de știri dau rîndurile din Raport ca și cum ar fi transcrieri exacte ale unor convorbiri înregistrate. Așa cum se vede din document nu e vorba de convorbiri înregistrate, ci de transcrieri aproximative ale relatărilor făcute de cei doi agenți despre discuția cu Alexandra. Cîtă vreme nu deținem transcrierile unor înregistrări, avem toate motivele să punem la îndoială acuratețea relatărilor făcute de cei doi agenți autorilor Raportului. Întreaga presă dă ca și cum ar fi cuvintele Alexandrei: Vine, vine! Documentul ne arată că nici măcar agentul n-a susținut c-a zis așa. Vorbele sînt luate dintr-o declarație a lui Ioan Buda, fostul șef al IGPR. Nu știm de unde le-a luat.
Cea mai importantă aserțiune e cea a lui Constatin Pistol că Alexandra i-ar fi zis că bărbatul „în acel moment nu se afla lîngă ea, fiind plecat la farmacie să cumpere cremă pentru a-i trata rănile provocate la mâini.”
Relatarea agentului a fost exploatată de autorii teoriei că Alexandra face parte dintr-o conspirație întrucît e greu de crezut că, după ce-a violat-o, Gheorghe Dincă i-a zis ca unei apropiate că merge la farmacie să-i ia cremă pentru mîini. De altfel datele ulterioare au arătat că bărbatul n-a fost la nici o farmacie.
A avut loc o astfel de conversație? E posibil ca agentul să fi pus de la el? Există pe telefonul său mobil dovada c-a vorbit cu numărul respectiv? Și dacă da, cum se face că, potrivit stenogramelor, fata n-a mai răspuns la telefon? Din cîte știu cei doi n-au fost intervievați de presă. Nu știu dacă au fost interogați de anchetatori. Mărturia lor, corectă, desigur, ar contribui la dezlegarea enigmelor despre ce s-a întîmplat cu adevărat în casa lui Gheorghe Dincă.