Un cunoscut politolog rus a cerut Kremlinului să atace cu arme nucleare Polonia
- Julieta Savitchi
- 15 iunie 2023, 20:57
De ce aceste amenințări par mai periculoase decât postările scandaloase ale lui Dmitri Medvedev
Cunoscutul politolog rus, Serghei Karaganov, a cerut autorităţilor de la Kremlin să atace cu arme nucleare Polonia. Solicitarea se regăseşte într-un articol publicat în revista Profile. Politologul scrie în articolul său că Rusia „trebuie să lanseze un atac nuclear preventiv asupra Europei, prin Polonia” pentru a „opri voința Occidentului” și a obține victoria în războiul cu Ucraina.
Editorialiştii de la portalul independent Meduza susţin că ameninţările lui Karaganov sunt mai periculoase decât ale lui Dmitri Medvedev.
Cine este Serghei Karaganov
Doctor în științe istorice și politolog Serghei Karaganov, este unul dintre fondatorii Consiliului Rusiei pentru Politică Externă și Apărare, un centru de experți cu care cooperează foști militari, diplomați, politicieni actuali, cercetători și jurnaliști. În 2004, acest consiliu a devenit unul dintre fondatorii Clubului Valdai, la şedinţele căruiA participă în mod regulat Puțin. Şedinţele clubului sunt moderate de prietenul şui Karaganov, politologul Fiodor Lukianov. El este directorul revistei Russia in Global Affairs, iar Karaganov conduce comitetul editorial al publicației.
Karaganov mai este şi directorul științific al Facultății de Economie Mondială și Politică Mondială a Școlii Superioare de Economie din Federaţia Rusă. Totodată, este membru al consiliului științific din cadrul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, care, pe fundalul invaziei, a devenit aparent un organism cheie al puterii din Rusia.
Portalul independent Meduza din Rusia scrie, cu referinţă la două surse din anturajul administrației prezidențiale de la Moscova, că Serghei Karaganov este omul care „poate influența opinia secretarului Consiliului de Securitate Nikolai Patrushev”. Toodată, Karaganov face parte din cercul apropiaţilor lui Putin.
Politologul participă la activitățile Consiliului de Securitate al Federației Ruse și participă în mod regulat la evenimente cu participarea lui Putin. Prin dovezi indirecte, se poate presupune că liderii blocului de putere sunt cel puțin familiarizați cu ideile lui Karaganov și poate chiar inspirate de acestea.
Ameninţările ruşilor şi pericolul Karaganov
„Dmitri Kiselev a ameninţat că va transforma Statele Unite în „cenuşă radioactivă” chiar înainte de anexarea Crimeei. Și recent Dmitri Medvedev a speriat Occidentul cu o lovitură nucleară. Cuvintele politologului Karaganov înseamnă mai mult? Într-un fel, da. Dmitri Kiselev la mijlocul anilor 2010 a fost principalul propagandist al guvernului rus. În această calitate, a șocat teatral și, aparent, destul de deliberat, concetățenii liberali - ținând discursuri care provoacă groază și rușine, dar nu au consecințe.
Cam la fel (în ciuda statutului său înalt anterior și actual) este și Medvedev, care insultă politicienii occidentali și rezidenții din alte țări pe canalul său Telegram. În cazul lui Kiselev și Medvedev, amenințările nucleare sunt văzute ca parte a unei serii de alte declarații nu mai puțin dure. Articolul lui Karaganov a fost retipărit în revista „Rusia în Global Affairs”: această mass-media a fost lansată odată pe modelul unei publicații analitice occidentale, cu participarea revistei americane de afaceri externe și, până de curând, a fost considerată serioasă și respectată.
Nici după 24 februarie, revista nu a fost exclusă din bazele de date internaționale ale publicațiilor științifice (de exemplu, Scopus), adică publicarea acolo, inclusiv de către oameni de știință străini, este încă acceptabilă și chiar, teoretic, prestigioasă.
Articolul lui Karaganov poate fi luat probabil ca o inițiativă personală, o încercare de a trimite un semnal conducerii de vârf a țării și de a oferi propria sa cale radicală de ieșire din criza în care Rusia din cauza agresiunii militare împotriva Ucrainei. Pe de altă parte, având în vedere apropierea lui Karaganov de Consiliul de Securitate al Federației Ruse și participarea sa personală la organizația Valdai, acest text ar putea foarte bine să transmită opinia răspândită în blocul de putere, cel mai influent, al Rusiei”, susţin analiştii de la Meduza.