Opiniile soţiei lui Andi Moisescu, Olivia Steer sunt din ce în ce mai comentate în spaţiul public şi stârnesc tot mai multe controverse, fosta vedetă de televiziune atrăgând atât critici pe marginea teoriilor sale controversate, dar şi numeroşi adepţi ai acestora.
Un cunoscut chirurg plastic din Bucureşti, Dana Miricioiu a publicat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care trage un semnal de alarmă cu privire la aceştia din urmă, prezentând aspecte reale ale mai noului fenomen ce pare a lua amploare: încrederea nefondată a din ce în mai multor oameni în persoane publice, ce confundă notorietatea câştigată într-un fel sau altul, cu titlul de formator de opinie, prezentând celor ce-i urmăresc argumente mai mult sau mai puţin reale cauzelor în care ei cred, îndemnându-i astfel la a le urma exemplul.
Redăm mai jos postarea Danei Miricioiu:
"Vorbeam zilele trecute cu o cosmeticiana care sustinea ca produsele sale cosmetice vindeca cicatricile dupa acnee si ridica sanii cazuti dupa nastere. Apoi, cu un medic de medicina generala care sustinea ca un aparat cu radiofrecventa indeparteaza ridurile cele mai adanci din piele, fara sa mai avem nevoie de acid hialuronic sau de botox...Zilele trecute am fost oripilata ca persoane publice au devenit deja oncologi. Altele, ne detoxifica cu amestecuri noi din sucuri de fructe...Sau prepara creme organice in casa, sub denumirea de creme anti-aging. Nutritionistul, esteticianul si, mai nou, doctorul (in) general, sunt meserii care au devenit universale.
Si nu asta ar fi problema, ci accea ca ...audienta devine increzatoare in sfaturile celor care, devenind printr-o conjunctura sau alta, persoane publice si avand acces la a transmite o informatie, se cred si formatori de opinie. Medicala.
Antrenori de sport si-au luat titulatura de nutritionisti, cosmeticiene sau medici cu alte specialitati (sa le numesc?) devin foarte usor esteticieni si realizeaza interventii estetice, iar vedete tv sunt deja cercetatori medicali. Nu noi, medicii de specialitate, suntem amenintati, pentru ca nu ii simtim drept concurenta pe cei care practica meserii paralele cu specialitatile si cu pregatirea lor. Amenintati sunt cei care au nevoie de un sfat corect si un tratament eficient.
Am citit articolul si comentariile aferente acestuia, despre aberatiile la adresa mamografiei. Si pe cel despre vaccinari. Si am vazut oameni care sunt exaltati ca...s-a nascut o noua opinie si, deci, in viziunea lor, o noua recomandare. Care, daca este diferita de ce a fost pana acum si mai si loveste in sistemul nostru sanitar, este rapid propulsata la rang de panaceu universal. Ce speranta trista...
O postare a Oliviei Steer zice asa: "As da un Nobel pentru curaj si determinare fiecărui părinte care a încetat sa mai creadă in opinia si pronosticul medicilor." Intre timp, noi, medicii care isi respecta specialitatile, dam sfaturi. Premii Nobel nu suntem in stare sa oferim. Nu as fi scris randurile astea, daca pericolul asupra sanatatii oamenilor nu mi s-ar fi parut atat de mare. Si vorbesc despre sanatate, pentru ca sunt medic. Unii cred ca specialitatea mea, cea de chirurgie estetica, tine doar de frumusete. Gresit, din simplul motiv ca doar o piele sanatoasa poate sa fie o piele frumoasa. Iar sanatatea oamenilor este mai presus de orice. Inclusiv mai presus de orgolii."