Gabriel Mistodie, unul dintre românii care au participat la manifestările din Piața Victoriei, a explicat, pe blogul său, de ce nu se mai regăsește în proteste.
Mistodie a scris pe blogul său motivele pentru care nu se mai regăsește în proteste
"1. Acum o săptămână am fost la protest. S-a votat să mergem la Palatul Parlamentului, eventual să îl înconjurăm, să mergem spre DNA și după aia înapoi în Piața Victoriei – A fost un traseu de 12 km, marșul a durat aproape 4 ore, nu este chiar pentru toată lumea…
2. Au apărut „protestatarii de meserie” – adică acei tipi de care nu ascultă nimeni în viața reală pentru că nu au nimic de spus, dar care vin în piață cu o portavoce și încep să dea ordine. Aici cântăm imnul, acolo îngenunchem, după aia mergem, hai!!!! Păi dacă voiam să zbiere un prost la mine făceam armata în tinerețe!
3. Nu mă mai simt reprezentat de oamenii din piață. Dacă la început #rezist înseamna foarte mulți oameni din medii diferite, de la corporatiști cu Starbucks, creativi din publicitate și chiar și călugărul acela care poartă crucea aceea cu mesaj, acum am văzut niște oameni care cred că fac parte dintr-o elită… Ei știu cum se face, ce se face și, mai ales, dețin adevărul absolut și, mai presus de toate, i-am văzut pe mulți dintre ei și la alte proteste încercând să manipuleze diverși oameni pentru interese meschine.
4. În cele aproape de 40 de zile de proteste nu s-a închegat nicio inițiativă politică, culturală, artistică… nimic! Sunt încercări de a face partide, dar după ce intri pe grupurile de FB unde se organizează aceste încercări dai de aceleași atitudini din vechile partide, dar fără organizare, bani și/sau alte resurse.
5. Un protest nu este o dresură. #Rezist a pierdut spontaneitatea, emoția, inerția pe care a avut-o… Nu știu care au fost primii care le-au distrus primii: haterii care spuneau „hai, coane, nu ai voie să ceri o fată în căsătorie la protest”, sau cei care încearcă să târfească atenție pe spinarea protestelor.
Consider că mișcarea #rezist a pierdut un tren important: acela de a muta dezbaterea din stradă în alte zone precum societatea civilă sau lumea politică. Dar așa se întâmplă când se bagă în față cei care nu se pricep, parcă am mai văzut asta undeva… aaa… da… la clasa politică!” a scris Gabriel Mistodie pe blog.