Scenariul din filmul ”Moartea domnului Lăzărescu”, s-a repetat la Cluj unde un bătrân a fost plimbat vreme de aproape șase ore pe la diferite spitale. Cazul este anchetat acum de Avocatul Poporului.
În seara zilei de 7 octombrie 2015, familia lui Vasile Periciu, în vârstă de 87 de ani, a chemat ambulanța deoarece Vasile Periciu se simțea tot mai rău. Echipajul de la Serviciul de Ambulanță Cluj a transporat pacientul la Unitatea de Primire a Urgențelor Cluj, unde a fost consultat prima dată, în jurul orei 22.00. Ulterior, medicii de la UPU Cluj Napoca au luat decizia de a-l transporta pe bătrân la Clinica de Neurologie, deoarece exista suspiciunea unui accident vascular. ”Când a ieșit de la UPU era în comă, intubat”, spune Ioana Don, nepoata lui Periciu.
La Clinica de Neorologie, medicii nici nu au catadicsit să ducă pacientul în salonul de primiri urgențe și l-au constulat chiar pe targa ambulanței, după care au luat decizia de a-l trimite, mai departe, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase. Era deja ora ora 23.30, în seara de joi, 7 octombrie 2015.
La spital medicii au chemat Poliția
Ambulanța a plecat mai departe cu pacientul de 87 de ani la Clinica de Boli Infecțioase din Cluj Napoca. La acest spital, care are cameră de gardă, Vasile Periciu a fost lăsat să aștepte în ambulanță, vreme de trei ore. Medicul de gardă, un medic mai nervos de felul lui, a început să se răstească la aparținători, spunându-le că nu are locuri la terapie intensivă. A luat foile medicale și s-a dus în cabinetul său unde au trecut trei ore fără să mai apară. ”Era ora 3 dimineața și a stat o oră până când a citit actele. Dânsele au chemat poliția pentru că am fost și noi puțin supărați și nervoși de situație. I-am spus să nu mai tot citească hârtiile și să se ocupe de bunicul meu și să îl consulte și să îl ducă la terapie”, mai spune nepoata pacientului Periciu.
La fața locului a fost chemat și un echipaj de Poliție care le-a dat dreptate aparținătorilor lui Vasile Periciu, când au văzut despre ce este vorba.
În cele din urmă pacientul a fost internat la terapie intensivă, unde, culmea erau paturi goale, deși cu câteva ore înainte medicul de gardă spunea că nu există.
Cu toate acestea, a doua zi dimineața, conducerea Spitalului de Boli Infecțioase a declarat că pacientul a ajuns la spital la ora 3.35, deși fișa de la Ambulanță spune altceva, exact pe dos. ”Pacientul a ajuns la 3.35 în Serviciul nostru. A fost preluat de medicul de gardă de la spital, care a dorit să studieze documentația de transfer, întrucât am fost anunțați de UPU că ne vor transfera acest pacient. În primele minute deja aparținătorii au devenit agresivi și violenți și acesta a chemat portarul pentru a fi anunțată Poliția. La momentul în care au revenit în sala de așteptare, medicul și-a văzut mai departe de treabă, iar la 4:18 minute pacientul a fost dus la Terapie Intensivă”, a declarat Monica Muntean de la Clinica de Boli Infecțioase.
Avocatul poporului va face anchetă
În cursul zilei de luni, instituția Avocatul Poporului a anunțat că va investiga cazul de la Cluj. ”Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în 12 octombrie și a declanșat o anchetă cu privire la cazul unui bărbat de 87 de ani din Cluj-Napoca care ar fi fost plimbat timp de trei ore între Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din același oraș. Ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituție privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății”.