Un bărbat a murit din cauza unei înțepături de albină. Cum îți dai seama când o înțepătură de insecte îți poate pune viața în pericol

Un ieșean a murit după ce a suferit o reacție alergică puternică din cauza unei banale înțepături de albină.

Medicii din Centrul de Primire Urgențe Pașcani au solicitat intervenția elicopterului SMURD pentru a prelua un bărbat în stop cardiorespirator. Ieșeanul a fost înțepat de o albină și a intrat în scurt timp în șoc anafilactic. Echipa medicală care a ajuns la fața locului a efectuiat manevre repetate de resuscitare însă, din nefericire inima bărbatului a cedat, potrivit site-urilor locale.

Anafilaxia sau șocul anafilactic reprezintă o reacție alergică brutală a organismului, declanșată de factori multipli și care apare la câteva minute după intrarea în contact cu substanța alergenă.

4% din populație, cu alergie la veninul de viespe și albină

Simptomele sunt dintre cele mai diverse: începând de la erupții alergice, mâncărimi, edem al feței, grețuri, vărsături, crampe abdominale, dificultăți de respirație, răgușire, senzația de disconfort la înghițire, tulburări de ritm cardiac și până la infarct miocardic sau colaps (insuficiență circulatorie periferica, manifestata prin pierderea oricărei forțe, scăderea bruscă a tensiunii arteriale, puls rapid și foarte slab). Substanțele care pot provoca șocul anafilactic sunt numeroase.

Cel mai frecvent sunt acuzate ca produc soc anafilactic antibioticele din familia penicilinelor, apoi aspirina, unele antiinflamatoare nonsteroidiene, unele anestezice locale, unele vaccinuri. Incriminate sunt si substantele de contrast pe baza de iod, care se utilizeaza pentru efectuarea diferitelor tipuri de radiografii", precizeaza conf. dr. Dumitru Matei. De asemenea, intepaturile de insecte – viespi, albine, paianjeni – sunt o cauza destul de raspandita a socului anafilactic. De altfel, statisticile arata ca aproximativ 4% din populatie prezinta reactii alergice la veninul de viespe si albina