Un banal burete vine în ajutorul nostru. Inamicul gazelor cu efect de seră

E mic, e aproape în fiecare locuință, nebăgat în seamă. Și totuși, poate fi un puternic inamic la încălzirii globale.

Oamenii de știință au descoperit că un obiect folosit pe scară largă în bucătării poate absorbi dioxid de carbon, gazul care contribuie la încălzirea globală. Un burete, un filtru. Ceea ce ar putea deveni o unealtă eficientă și cu cost ultraredus pentru încetinirea schimbărilor climatice.

Buretele intră în acțiune

Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge din Anglia au folosit cărbunele activat - o substanță asemănătoare cu un burete, utilizată în filtrele de apă din gospodărie - și l-au "încărcat" ca pe o baterie pentru a vedea dacă poate absorbi dioxidul de carbon (CO2) direct din aer.

În timp ce cărbunele activat poate filtra impurități din apă, în mod normal nu ar putea captura CO2. Dar oamenii de știință au descoperit că acest lucru se schimbă când au imitat procesul de încărcare a unei baterii - în care ionii se atașează de electrozii unei baterii - utilizând compuși chimici numiți hidroxizi.

Procedura

Ionii de hidroxid se acumulează în porii mici ai cărbunelui și încep să formeze legături cu CO2, extrăgându-l din atmosferă, conform studiului publicat în revista Nature.

După ce CO2 este absorbit, trebuie apoi purificat și stocat pentru a împiedica eliberarea înapoi în aer. Cercetătorii au reușit să separe CO2 de cărbune încălzind buretele undeva între 90 și 100 de grade Celsius . Asta a rupt legăturile dintre CO2 și ionii de hidroxid.

Alte metode de extragere a carbonului direct din atmosferă necesită temperaturi de până la 900 de grade Celsius. Bașca proces adesea alimentat de căldură obținută din gaze naturale, un combustibil fosil.

Astfel, cercetătorii spun că tehnica lor necesită mult mai puțină energie și poate fi alimentată exclusiv de surse regenerabile.

Există totuși limite ale acestei metode. Capacitatea de absorbție a CO2 a buretelui a scăzut odată cu creșterea umidității relative, conform studiului.

Oamenii de știință cercetează și cum să crească cantitatea de CO2 pe care buretele este capabil să o captureze.

„Nu este o soluție miraculoasă”

Metodele de captare a carbonului au întâmpinat critici intense în ultimii ani din partea unor experți care susțin că focusul și resursele ar trebui să fie pe reducerea dramatică a utilizării combustibililor fosili. Abordările actuale sunt de obicei costisitoare, intensive din punct de vedere al resurselor și neconfirmate la scară largă.

Dar Grupul Interguvernamental de Experți în Schimbările Climatice al Națiunilor Unite, un organism titrat în domeniul științei climatice, spune că cel puțin o anumită eliminare a dioxidului de carbon va fi necesară pentru a atinge zero emisii nete.

„Primul lucru de spus este că trebuie să reducem emisiile noastre de gaze . Crearea de procese care nu produc CO2 este ceea ce ar trebui să facem în primul rând”, a declarat autorul principal al studiului, Alexander Forse, de la Departamentul de Chimie Yusuf Hamied al Universității din Cambridge.

„Cred că rolul pe care captarea carbonului îl poate juca este în primul rând cu emisiile industriale de CO2. Lucruri precum producția de ciment, care emană CO2 în proces”, a spus Forse.

Extragerea dioxidului de carbon direct din atmosferă „este o ultimă soluție”, a adăugat Forse, „dar având în vedere amploarea urgenței climatice, este ceva ce trebuie cercetat cu mare atenție”.

Orice metodă este de folos

Un recent raport al Universității Oxford a afirmat că 2 miliarde de tone de CO2 sunt eliminate din atmosferă în fiecare an, în cea mai mare parte prin metode convenționale precum plantarea de arbori. Tehnologiile moderne, precum captarea carbonului, contribuie cu mai puțin de 0,1% din cantitatea totală de CO2 eliminată, mai arată raportul.

Pentru a atinge obiectivul Acordului de la Paris , lumea trebuie să elimine cel puțin de patru ori mai mult CO2 din atmosferă în fiecare an. Mult peste ce face azi, potrivit raportului „Starea Eliminării Dioxidului de Carbon”.

Forse speră ca noua lor metodă să poată fi folosită pentru o gamă largă de aplicații. Și să poată fi extinsă pentru utilizare zilnică. Acum, Universitatea Cambridge își propune să comercializeze tehnologia.

„Această abordare a fost o idee nebunească pe care am avut-o în timpul lockdown-urilor din perioada Covid-19. Este întotdeauna extraordinar când aceste vezi că asemenea idei funcționează”, a mai spus el.