S-a împlinit un an de la dispariţia şocantă a unuia din cei mai mari actori de comedie din toate timpurile. Robin Williams a hotărât anul trecut, pe 11 august, la doar trei săptămâni după ce împlinise 63 de ani, să-şi încheie socotelile cu viaţa şi s-a spânzurat cu o curea în locuinţa din Tiburon, California.
Vestea a îndurerat profund cinefilii, mai ales că nimeni nu şi-ar fi imaginat că actorul care stârnea hohote de râs suferea de o depresie cruntă, anxietate şi fusese diagnosticat cu Parkinson în faza incipientă. Chiar dacă moartea marelui comedian a fost întoarsă pe toate feţele atât de presă, cât şi de o echipă de criminalişti care ar fi trebuit să prezinte opiniei publice o concluzie verosimilă, circumstanţele în care s-a produs tragicul eveniment au rămas învăluite în mister. De exemplul, nimeni nu putut să explice gestul lui Williams care, înainte să-şi pună cureaua de gât, s-a crestat la mână, şi-a oprit sângerarea şi apoi a curăţat toate petele de sânge din baie. Anchetatorii au precizat că autopsia nu a evidenţiat prezenţa drogurilor, alcoolului sau a altor substanţe interzise în organismul lui Williams. De asemenea, văduva actorului, Susan Schneider, a ţinut să precizeze că Williams făcea terapie şi urma un tratament medicamentos împotriva depresiei. Se mai spunea, la scurt timp după moarte, că ar fi lăsat un bilet de rămas bun în care explica motivele gestului său. Familia şi anchetatorii au dezminţit însă această informaţie.
Presa s-a concentrat apoi pe înfruntarea penibilă determinată de neînţelegerile privind împărţirea moştenirii dintre Susan Schneider, văduva actorului, şi cei trei copii ai acestuia din două mariaje anterioare. Şi nimeni nu a mai manifestat vreun interes deosebit pentru împrejurările neclare în care s-a produs mortea lui Robin Williams.
De curând însă presa de scandal din Statele Unite a scris despre existenţa a cel puţin trei bilete de adio pe care Williams le-a fi lăsat în casa de la Tiburon. “Williams scria adesea câteva cuvinte şi lăsa hârtiuţele prin casă. Era o formă de terapie la care simţea nevoia să recurgă uneori”, scrie publicaţia Globe Magazine, care încearcă să explice că, deşi trădează starea de spirit deplorabilă a lui Williams din acea prioadă, nu ar fi vorba de bilete de adio în adevăratul sens al cuvântului. Totuşi mesajele sunt şocant de percutante: “Mi-am încheiat socotelile”, “E timpul să plec” sau “Nu mai are ce să se întâmple”, fapt care i-a determinat pe unii să le considere gândurile disperate ale unei persoane aflate într-o suferiţă atroce, provocată mai ales de lăcomia celei de-a trei soţii, Susan Schneider, care lupta cu disperare să-l îndepărteze de copii şi apropiaţi, deţinea controlul asupra averii sale şi avea ultimul cuvânt în ce priveşte tratamentele şi terapiile la care era supus celebrul actor. “Robin era conştient de tot ce se întâmpla în jur. Din păcate, starea lui de sănătate se deteriora şi asta îl speria cel mai tare mai ales că nu dorea să ajungă să depindă complet de o persoană în care nu (mai) avea încredere”, a declarat un prieten al lui Williams pentru celebdirtylaundry.com.
Robin McLaurin Williams s-a născut la 21 Iulie 1951. A câştigat un Premiu Oscar pentru performanţă sa din Good Will Hunting, precum şi şase Globuri de Aur, două premii Screen Actors Guild şi trei premii Grammy. Williams s-a născut în Chicago, Illinois. Mama lui, Laura McLaurim (născută Smith, 1922-2001), era un fost model din Jackson, Mississippi. Tatăl sau, Robert Fitzgerald Williams (10 septembrie 1906-18 octombrie, 1987) a fost manager la uzinele Ford. Robin şi-a petrecut copilăria în Bloomfield Hills, Michigan şi Marin County, California. A avut doi fraţi: McLaurin şi Todd (decedat la 14 august, 2007). În Michigan, Williams a urmat cursurile Detroit Country Day School, un colegiu prestigios, cu numeroşi absolvenţi din rândul celebrităţilor (inclusiv Steve Ballmer de la Microsoft şi Courtney Vance din "Law and Order: Criminal Intent"). Williams s-a descris că un copil liniştit care nu şi-a depăşit timiditate până la implicarea să în secţia de actorie din cadrul liceului. Fie că juca pe scenă, în televiziune, în filme sau participa la interviuri serioase, Robin Williams era un vulcan de energie.
Avea să apară pentru prima dată în serialul Comedy Store, ceea ce i-a adus un rol în serialul de scurtă durata a lui George Schlatter, de la sfârşitul anilor '70 Laugh-În. De aici, Williams a fost în rolul unui extraterestru nebun într-un episod din Happy Days. Personajul interpretat de Williams, din Mork from Ork a încântat publicul, iar producătorul Garry Marshall i-a dat lui Williams propriul sau serial Mork and Mindy, care a rulat din 1978 până în 1982. Carieră să de film a început în 1980 în urmă succesului sau în serialul de televiziune Mork & Mindy, şi a continuat în filme pentru marele ecran şi în spectacole de comedie. Serialul de televiziune Mork & Mindy a fost un succes şi l-a clasificat pe Williams drept unul dintre cei mai populari comedianţi (alături de Richard Pryo şi Billy Crystal) în anii '70 şi '80. Primul film în care a apărut a fost comedia Can I Do It 'Till I Need Glasses? din 1977. Rolul din Good Morning, Vietnam (1987) i-a adus lui Williams o nominalizare la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor. A mai fost nominalizat la Premiile Oscar pentru rolul profesorului de engleză din Dead Poets Society (1989), şi pentru vagabontul din The Fisher King (1991).
În 1997 Williams a primit Premiul Oscar şi Premiul Screen Actors Guild pentru rolul lui Sean Maguire, terapeutul care îl are că pacient pe geniul matematicii interpretat de Matt Damon, în filmul lui Gus Van Şanţ “Good Will Hunting.” Academia de Arte şi Film l-a mai nominalizat pe Williams la titlul de “Cel mai bun actor” pentru rolurile lui din “The Fisher King”, “Dead Poets Society” şi “Good Morning, Vietnam”. Williams a primit o distincţie specială din partea Naţional Board of Review pentru rolul sau alături de Robert DeNiro din “Awakenings”.
Nu a încercat niciodată să îşi ascundă problemele provocate de consumul de alcool şi de droguri, dar, după o perioadă de abstinenţă ce a durat 20 de ani, Robin Williams a recidivat în 2005, în timpul filmărilor pentru lungmetrajul "Marele alb". Cu toate acestea, Williams s-a internat ulterior într-o clinică specializată şi nu a mai consumat alcool de atunci.
"Într-o zi, am intrat într-un magazin şi am văzut o sticlă mică de Jack Daniel's. Apoi am auzit o voce (...) care îmi şoptea la ureche: «Hei, ia doar o gură, doar una». Am băut şi apoi a fost o scurtă perioadă în care îmi spuneam «oh, sunt bine», dar lucrurile au scăpat de sub control atât de repede", preciza Robin Williams pentru publicaţia Parade.
În iunie 1978 s-a căsătorit cu Valerie Velardi, pe care o întâlnise cu doi ani înainte pe când lucra ca barman într-o tavernă din San Francisco. Fiul lor Zachary Pym "Zak" Williams s-a născut în 1983. Williams şi Velardi au divorţat în 1988 pentru ca un an mai târziu, actorul să se însoare cu Marsha Garces, bona lui Zachary, care îi purta deja în pântece copilul. Zelda Raw Williams a venit pe lume în 1989 iar Cody Alan Williams în 1991. Invocând diferenţe ireconciliabile, Garces a depus în instanţă cerere de divorţ în martie 2008, divorţ care s-a finalizat abia după doi ani. Williams s-a recăsătorit în octombrie 2011 cu designerul grafic Susan Schneider. Deşi a avut o viaţă de familie destul de zbucimată, marele actor a rămas mereu în relaţii extraordinare cu cei trei copii ai săi.