Un an de război în Ucraina. Pierderi uriașe provocate de invazia dictată de Vladimir Putin

Sursa: Pixabay

Războiul din Ucraina a provocat cea mai mare criză umanitară din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Ucrainenii au fost nevoiți să renunțe la tot și să plece din țara lor. Atacurile lui Putin au produs și alte probleme.

Un an de război în Ucraina. Atacul lui Vladimir Putin provocat cea mai mare criză umanitară din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Milioane de ucraineni au fost nevoiți să plece din țară și găsească sprijin în alte state.

ONU a stabilit că războiul din Ucraina a provocat cea mai mare criză umanitară din Europa din ultimii 80 de ani. În primele zile de la declanșarea războiului, peste un milion de oameni au fugit în Republica Moldova, Polonia și România. Alți refugiați și-au găsit liniștea în Polonia, Germania, România. Ungaria SUA, Canada, Japonia și Australia.

Armata lui Vladimir Putin a atacat numeroase obiective civile, școli, spitale, instituții ale administrației locale și unități care asigură utilitățile localnicilor. Un raport realizat de cinci organizații neguvernamentale din SUA, Marea Britanie, Elveția și Ucraina arată că un spital din 10 a fost avariat în Ucraina în timpul războiului și că o mulțime de persoane au fost ucise.

Numărul victimelor războiului din Ucraina

Și ucrainenii din zona Bucea au trăit un adevărat coșmar. Autoritățile ucrainene au anunțat că peste 300 de locuitori ai orașului din nord-estul țării au fost uciși și îngropați în cimitire improvizate la periferie. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a acuzat pe liderul de la Kremlin de genocid, potrivit Mediafax.

Sursa: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

Zeci de mii de persoane ar fi fost ucise de la începutul războiului. Cu toate astea, 97% dintre ucraineni au încredere în armata lor, faţă de 65% în 2019, şi 90% în preşedintele lor Volodimir Zelenski, care în ianuarie anul trecut coborâse la o cotă de încredere de 36%. Peste 8 milioane de ucraineni, aproape 20% din populația țării, au fost nevoiți să se refugieze în alte țări din Europa. ONU a mai anunțat că au fost răniți aproape 12.000 de civili, dintre care circa 800 de copii. 17% din populaţie a spus că a avut cel puțin o persoană apropiată ucisă în război.