Un alt fenomen îngrijorător în școlile din România. Cyberbullying-ul afectează unul dintre trei elevi

Ascunși în spatele unor tastaturi de calculator sau direct pe telefon, elevii din școlile din România le trimit mesaje ofensatoare altor colegi.

Specialiștii susțin că fetele sunt vizate de cei care practică acest tip de hărțuire, procentul fiind cu 12 la sută mai mare, decât în cazul băieților.

O anchetă realizată de Fundația Salvați Copiii România arată că doi din cinci elevi au declarat că au fost victimele acestui nou tip de hărțuire, pe care specialiștii l-au botezat Cyberbullying.

Procentul elevilor care susțin că au primit amenințări sau au fost jigniți de colegi, este în creștere cu trei la sută.

„Fetița mea are 13 ani și este în clasa a VII-a. A fost mereu o fetiță veselă, cu mulți prieteni. De o lună, ceva s-a schimbat. Este mereu tristă, nu mai comunică cu mine așa cum o făcea și nu mai vrea să iasă afară din casă, nici măcar la ziua prietenei ei. Într-un final, am aflat calvarul prin care trecea: câteva fete i-au creat un profil pe instagram, unde au postat din fotografiile pe care ea le trimisese pe grupul lor privat de whatsapp. Erau fotografii de la noi din casă, cu ea în pijama sau într-un tricou vechi. De atunci, colegii au început să râdă de ea la școală. Era umilită. Prietenele ei, în loc să o sprijine, contribuiau și ele la glume și jigniri”, a declarat un părinte, citat de Fundația Salvați Copiii, fiind spre exemplu una dintre formele Cyberbullying.

Mii de copii reclamă că sunt victime

La nivelul anului 2022, numărul copiilor care au fost agresați prin diferite metode a fost unul foarte mare și anume 8.804 de cazuri.

Din acest număr, 6.092 au declarat că au fost amenințați prin mesaje cu conținut dăunator, iar alții 5.686, prin hărțuire sexuală de genul amenințării cu publicarea de fotografii cu conținut sexual.

Cei de la Fundația Salvații Copiii mai susțin că au informat Poliția Română, în legătură cu aceste cazuri grave, urmând a fi luate măsurile legale care impun.

Consiliere psihologică pentru victime

În foarte multe cazuri, pentru a trece peste un astfel de episod, este nevoie de consiliere psihologică.

Unul din trei copii, au fost consiliați psihologic, între 2020 – 2021, principalele probleme fiind anxietatea și tulburările psiho-emoțional. Specialiștii atrag atenția că astfel de cazuri care nu sunt atent consiliate pot duce la tragedii.

20% dintre copiii intervievați au declarat că primit mesaje jignitoare pe internet, iar acest lucru se întâmplă cel puțin o dată la șapte zile. afirmă că acest lucru se întâmplă cel puțin o dată pe săptămână.

Doar 3 din 10 victime ale abuzului cibernetic au avut încredere să discute cu cineva despre incident, de obicei un prieten.