Un afacerist elen avertizează: "Nu faceţi la fel în România! Iată unde a ajuns Grecia populistă!"

Afaceristul elen Ilias Papageorgiadis explică pentru "Evenimentul zilei" criza statului grec: prea mulţi funcţionari, evaziunea, lenea şi eterna aşteptare: să pice ceva din cer. Ca şi la noi.

Grecia din care a plecat trebuie să rezolve acum problemele pe care le are de 37 de ani. Diagnosticul e simplu, chiar dacă sună ciudat: "În Grecia, avem un complex: avem un capitalism sovietic". O spune Ilias Papageorgiadis, un om de afaceri grec, care a venit să investească în România acum şapte ani.

"Cheltuiam mai mult decât produceam"

Credea că ţara lui va avea mari probleme încă din 2004 şi se aştepta să cadă imediat după Jocurile Olimpice, organizate la Atena în acel an. Acesta a fost şi motivul pentru care a luat cele câteva zeci de mii de euro din conturile din Grecia şi a venit să le investească la noi, în special în imobiliare.

"Statul avea probleme mari încă de atunci. Cheltuiam mai mult decât produceam, iar măsurile de austeritate nu apăreau. Bugetarii erau menţinuţi în funcţii, deşi nu era nevoie de ei", explică omul de afaceri.

Dacă atunci deficitul era încă mic, acesta avea să crească în următorii ani. Şi astfel a ajuns Grecia îndatorată şi avea să se îndatoreze chiar mai mult, prin împrumutul de la FMI.

De ce nu a intervenit Uniunea Europeană din timp

Afaceristul are o explicaţie: "Grecia e în Uniune din 1981, şi-a căpătat statul de membru important. Apoi, să nu uităm că, atâta timp cât şi-a putut plăti datoriile, Grecia a cumpărat de miliarde de euro produse din Germania, din Franţa. Iar, până în 2008, statul grec a fost unul dintre cei mai buni cumpărători de armament. Aşa că ţările care aveau afaceri cu Atena au spus: «De ce să avem probleme cu Grecia? Lasă!»".

"Bugetarii, mai bine plătiţi decât cei de la privat"

Ţine permanent contactul cu fratele său, care conduce un ziar în Katherini, oraş de pe coasta estică a statului. Ieri, a fost dezamăgit că guvernul îi protejează în continuare pe bugetari.

"Avem un milion de bugetari, dar avem nevoie de 400.000. Acolo, ei sunt plătiţi de două ori mai bine decât la privat. Uite un exemplu: anul trecut, am făcut şi noi regiuni, cum se doreşte şi în România. Dar toţi angajaţii din fostele prefecturi au rămas: cei mai mulţi vin la birou, mai verifică ce e de vânzare pe Amazon, citesc Cancan-ul din Grecia … ".

Guvernul pune taxe ca să nu dea oamenii afară

Miercuri, parlamentul de la Atena a votat măsurile de austeritate propuse de guvernul socialist. Cele mai multe prevăd măriri de taxe pentru populaţie. Bugetarii nu vor fi disponibilizaţi, dar statul nu va înnoi contractele temporare de muncă ale 150.000 de funcţionari publici. "Ce spune guvernul? Pune taxe să nu dea afară oamenii. Asta înseamnă că eu (n.r. - ca afacerist în Grecia) plătesc pentru cei care nu lucrează", se revoltă grecul.

Ştie cum gândesc politicienii greci. Pe când era în ţara sa, a condus 89 de campanii ale unor politicieni. A câştigat 88 dintre lupte. Are încă afaceri în Grecia, în presă, marketing, comerţ. Îl întrebăm cum îi merg: "Rău, foarte rău. De trei ani e aşa. Nu te plăteşte nimeni, nu te plăteşte statul, nu faci bani".

Două lumi ajung în finală

Ilias crede că, prin votarea măsu rilor de austeritate, Grecia a amânat un verdict. "Aveam de ales între pistol şi cuţit. Cu pistol, mori repede. Cu cuţit, probabil stai un pic mai mult. Ce am făcut noi, a fost doar să amânăm decizia pentru câteva luni. Grecia a ales să moară încet", explică metaforic Ilias.

Pistolul, spune grecul, ar fi revenirea la drahmă, moneda de dinainte de introducerea euro: "Asta ar întoarce Grecia cu 60 de ani înapoi".

Ilias crede că, peste câteva luni, Grecia va trebui să decidă: "Avem lumea populistă şi lumea care vrea să lucreze. Două lumi ajung în partida finală. În media, cea populistă, care vrea să stea degeaba, e mai bine reprezentată. Ca număr, cred că cei serioşi, care vor să lucreze, sunt mai mulţi. Din lupta asta poate să iasă o coaliţie, un guvern comun. Pot să rezulte alegeri noi".

CHINURILE GRECIEI

Bugetarii, evaziunea şi plăţi inutile

Pe lângă numărul exagerat de bugetari, Ilias Papageorgiadis explică şi alte hibe ale statului grec: birocraţia, evaziunea şi cheltuielile inutile. "Grecia are enorm de multe pensii false pentru handicap. În oraşul meu, 6,5% din populaţie beneficiază de aceste pensii. Şi nu suntem într-un război, să avem aşa mulţi invalizi", spune el.

Cât despre birocraţie, face o paralelă simplă: "Când am venit în România, mi s-a spus că e un stat dezordonat. Dar nu e ca Grecia. Voi nu aveţi birocraţia de la noi. Dacă faci afaceri acolo fără să furi şi ai succes, păi vei avea succes oriunde în lume". Evaziunea fiscală este şi ea la cote ridicate. Un studiu recent arată că piaţa neagră din Grecia reprezintă circa 30% din PIB-ul statului.

"În fiecare an, Grecia merge înapoi doi-trei ani. Dacă mergem cinci ani aşa, ne întoarcem în 1985.“ ILIAS PAPAGEORGIADIS, afacerist grec în România

OPORTUNITATE

"Criza elenă e o mare şansă pentru România"

În Grecia, există un aparat de stat dedicat sprijinirii investitorilor. "Dacă vrei să investeşti, îţi fac actele în trei săptămâni. Dar cine mai vrea?", se întreabă Ilias . În schimb, în România vede un soi de Chină a Europei: "Vestul României o să fie zona industrială a Europei. Dacă vrei ceva foarte ieftin, te duci în China şi India. Daca vrei ceva ieftin, dar repede, România e ţara ta, nu trebuie să aştepţi o lună să vină vaporul".

Însă avem problemele noastre, care seamănă cu cele ale Greciei. "Stăm şi aşteptăm să pice ceva din cer, ca grecii. Soluţia e în muncă, în crearea unui mediu prietenos cu investitorii", acuză omul de afaceri.

În 2011, numărul investitorilor greci din România a crescut galopant. Oficial, sunt circa 1.800 de firme cu capital grecesc, dar Ilias crede că sunt peste 3.000. "În cele şase luni din 2011, s-a dublat numărul investitorilor greci care au venit în România. Criza Greciei e o oportunitate pentru voi. Se pare că şi Turcia va avea parte de o criză, investitorii ar putea veni tot aici", spune grecul.

Afaceristul observă că "din 100 de greci care decid să facă afaceri în România, dacă sunt 50 care reuşesc să intre pe piaţă". Statul român nu face prea multe pentru investitorii mici şi mijlocii, iar Ilias crede că "1.000 de astfel de antreprenori ţin un stat, o regiune, nu doi-trei afacerişti mari".

Ce alungă o bună parte dintre investitori? "Instabilitatea fiscală. În 2010, cu acea taxa forfetară, au fost doi ani fiscali, pur şi simplu. Şi faptul că, în unele oraşe din România, investitorii mici nu pot intra".

"Dacă îşi revine, Grecia are un potenţial uriaş. România are un potenţial de trei ori uriaş, cu puţină organizare.“ ILIAS PAPAGEORGIADIS, afacerist grec în România

  • Află AICI cum ne va influenţa viaţa criza din Grecia