Umbrelele din Sibiu, fără reclame

Pe străzile din centrul istoric al fostei Capitale Culturale Europene, umbrelele teraselor nu vor putea avea culori stridente şi nu vor putea fi inscripţionate cu reclame.

Centrul fostei Capitale Culturale Europene va fi golit de umbreluţe colorate ţipător şi purtătoare de reclame. Consilierii locali vor dezbate în şedinţa de mâine noul regulament privind ocuparea temporară a domeniului public, în vederea amplasării de terase sezoniere, care este şi mai sever decât cel din anii trecut.   Acesta prevede ca mobilierul teraselor să fie făcut în mod obligatoriu din lemn şi în concordanţă cu restul elementelor ce alcătuiesc terasa. „Umbrelele care vor fi folosite trebuie să excludă culorile stridente în favoarea unora pastelate şi fără înscrisuri de orice fel. Amplasamentul terasei va fi demarcat cu aranjamente florale verzi, iar deţinătorul terasei este obligat să le întreţină în mod corespunzător“, spune Mirela Gligore, din cadrul biroului de Presă al Primăriei Sibiu.

Totodată s-a modificat şi perioada în care terasele pot fi deschise. Conform aceluiaşi document, autorizarea teraselor va fi făcută pentru perioada 1 mai-31 octombrie, iar cererile pentru aprobarea funcţionării vor fi depuse între 15 şi 25 aprilie. „În situaţia în care există două sau mai multe solicitări de ocupare a domeniului public pe acelaşi amplasament, departajarea se va face prin tragere la sorţi, iar amplasamentul îi va fi atribuit solicitantului care extrage biletul cu numărul unu“, se arată în regulament.

Singurul lucru care rămâne nemodificat este orarul de funcţionare al teraselor, între orele 9.00 şi 22.00, pentru a nu-i deranja pe vecini. După aprobarea cererii, solicitantul va plăti anticipat pentru minimum două luni, urmând ca, pentru restul perioadei, plata să se facă lunar. Patronii teraselor, nemulţumiţi Noul regulament nu le-a picat deloc bine celor care au avut terase şi în anii trecuţi şi vor să le redeschidă în această vară. Comercianţ ii spun că primăria încearcă cu tot dinadinsul să le pună beţe-n roate.   „Cum să ne interzică reclamele pe umbrele?! Nu e posibil aşa ceva... Pierdem contracte, pierdem bani, pentru că se plăteau sume destul de bune pentru ca o anumită firmă să aibă exclusivitate. Şi chestia cu culorile care să nu fie stridente este subiectivă. Păi, aşa de exemplu eu pot să reclam faptul că nu-mi place culoarea crem sau cea roşie pentru că sunt stridente. De ce nu interzic şi circulaţia maşinilor în culori stridente? Ce, alea nu deranjează?! Este jenant ce se întâmplă“, spune Radu Bogatu, patron al uneia dintre cele mai cochete terase din Sibiu. PRECEDENTE Ciuhandu şi Boc l-au devansat pe Johannis Autorităţile din Timişoara şi Cluj-Napoca au reglementat situa ia teraselor încă de anul trecut. Primăriile din oraşele de pe Someş şi Bega au interzis umbreluţ ele de pe terase, care fac reclamă la diferite băuturi alcoolice sau răcoritoare. Edilii timişoreni au impus chiar şi culoarea pentru care trebuie să opteze patronii localurilor cu terase în Piaţa Unirii sau Piaţa Victoriei din Timişoara: crem sau verde. Fiecare terasă trebuie să fie mobilată cu mese şi scaune din fier forjat, aşezate pe o podină din lemn. Acestea trebuie delimitate prin jardiniere de mici dimensiuni.   Regulamentul special pentru terasele amplasate în noua zonă pietonală din Cluj-Napoca, de pe Bulevardul Eroilor, va fi dezbătut în una dintre viitoarele şedinţe de Consiliul Local. La licitaţia organizată de municipalitate pentru închirierea spaţiului pentru terasele din această zonă, au fost adjudecate şapte firme. În plus, la Timişoara sunt obligatorii meniurile în mai multe limbi străine - franceză, germană, engleză şi italiană. Astfel, fiecare chelner poartă în piept un ecuson cu numele şi simbolurile drapelelor ţărilor ale căror limbi le vorbeş te cursiv. (Georgeta Petrovici, Mădălina Prundea)