Umbrele trecutului

„Cititorul”, filmul care i-a adus lui Kate Winslet anul acesta Globul de Aur şi Oscarul pentru cea mai bună interpretare, intră de vineri, 20 martie, în cinematografele din România.

În regia lui Stephen Daldry (nominalizat la premiul Academiei Americane de Film şi pentru pelicula din 2002 „Orele”), „Cititorul” este ecranizarea romanului omonim al scriitorului german Bernard Schlink, cu Ralph Fiennes, Kate Winslet şi tânărul David Kross în rolurile principale.

Filmul prezintă o poveste de dragoste, plasată în Germania din perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, între un adolescent şi o femeie ce ascunde un trecut deloc romantic. Cele cinci nominalizări la Oscar, precum şi statueta de aur primită de Kate Winslet, pentru cea mai bună actriţă în rol principal, sunt o garanţie că „Cititorul” nu este doar un alt film despre Holocaust, din seria producţiilor care tratează acest subiect delicat.

Kate Winslet, de neuitat

Alături de „Nonconformiştii”, o altă peliculă ce putea să-i garanteze actriţei americane premiul pentru interpretare, „Cititorul” este o demonstraţie de virtuozitate actoricească a unei Kate Winslet aflată în plină formă artistică.

Rolul asumat de Winslet, cel al Hannei Schmitz, fost gardian nazist, nu este unul facil, deoarece evită stereotipiile în alb sau negru. Ne confruntăm cu o doză puternică de realism, pornind de la scenele de iubire dintre Winslet şi tânărul David Kross, şi până la ambiguitatea morală a personajelor.

O alegere dureroasă

Poţi să iubeşti o femeie care ascunde un secret oribil? Iar, odată secretul deconspirat, este iubirea ucisă de adevăr sau, mai bine spus, de un simţ al dreptăţii pe care, tragic, nu ai cum să-l eviţi? Dilema nu se aplică numai protagonistului filmului, Michael Berg, interpretat exemplar în varianta „adolescentă” de tânărul actor de numai 18 ani David Kross, iar în cea de adult de către Ralph Fiennes.

Spectatorii se confruntă şi ei cu o alegere nu tocmai uşoară, fiind nevoiţi să condamne un personaj de care s-au ataşat. Aceasta este de altfel marea reuşită a lui Kate Winslet, punctul culminant al prestaţiei sale şi al fimului fiind reacţia de pe banca acuzaţilor a unei Hanna Schmitz cutremurătoare, incapabilă să divulge cel de-al doilea secret „ruşinos”, care a inspirat şi numele filmului. Vă lăsăm însă să-l descoperiţi singuri.

Michael Berg (Ralph Fiennes), sfâşiat de o dragoste de o viaţă

Hannah (Winslet), bântuită de un trecut dureros