Uluitor: Sera cu salată marţiană

Un proiect uluitor, care a iscat discuţii şi controverse.

Viitorii astronauţi de pe Marte vor avea nevoie de fructe şi legume pentru a putea să supravieţuiască în acel mediu ostil. Cercetătorii speră că salata va contribui din plin la alimentaţia viitoarelor colonii umane, după cum nota Daily Mail. 

Dacă proiectul lor va fi acceptat, seminţele de salată vor fi trimise pe Marte cel mai devreme în 2018, într-o primă etapă a proiectului spaţial Mars One, ce vizează amenajarea unor aşezări umane pe Marte, în anul 2025.

 

Cercetătorii de la Universitatea Southampton, vizează realizarea unor culturi de salată într-o seră, care va proteja plantele contra acestor condiţii dificile de viaţă. În cadrul proiectului, denumit "LettuceOnMars", sera marţiană va fi lansată de pe Terra având la bord seminţe de salată, apă, nutrimente şi sisteme de procesare atmosferică şi monitorizare electronică a acesteia.

În drumul spre Marte, alimentarea cu electricitate a serei marţiene va fi oprită şi inactivă, iar în această perioadă seminţele de salată vor fi îngheţate. După plasarea pe suprafaţa marţiană, modulul spaţial din misiunea Mars One va începe să furnizeze energie electrică şi căldură pentru a menţine temperatura în interiorul serei la valori cuprinse în intervalul 21-24 grade Celsius.

Dioxidul de carbon, care este esenţial pentru viaţa plantelor, va fi extras din atmosfera marţiană şi va fi procesat înainte de a fi introdus în camera în care se vor afla culturile de salată.

Stropite cu regularitate

Culturile de salată vor creşte fără sol, fiind stropite cu regularitate cu apă şi nutrimente. O serie de fotografii cu noile plante vor fi transmise pe Terra, pentru ca publicul larg şi oamenii de ştiinţă să poată să urmărească felul în care salata se maturizează din seminţe în plante adulte. După ce misiunea va fi îndeplinită, sistemul de încălzire va funcţiona la capacitate maximă, distrugând toate plantele din seră.

Proiectul "LettuceOnMars" - singurul din Marea Britanie - este unul dintre cele 10 programe universitare selecţionate pentru a fi incluse în modulul spaţial ce va fi trimis în cadrul misiunii Mars One, în anul 2018.