O „imunitate supraomenească”, descoperită la unii pacienți vindecați de Covid-19

Sursa: Pixabay

Această imunitate este „de o putere impresionantă”, detaliază imunologul Shane Crotty. Pentru a-și susține teza, el a publicat un studiu în revista Science, preluată de  NPR săptămâna aceasta.

Oamenii de știință spun că unele persoane dezvoltă „imunitate supraumană” după ce au fost infectate cu Covid-19. Practic devin ca o superputere unii pacienți trecuți prin boală. De parcă ar fi o super-putere, așa s-au minunat oamenii de știință văzând ce au descoperit.

Aceștia au observat că în urma infectării cu Covid-19, unii indivizi dezvoltă un „sistem imunitar extrauman”. Potrivit imunologului Shane Crotty, această imunitate are o „putere impresionantă”. În sprijinul teoriei sale, el a făcut public în iunie un articol în revista Science, care a fost transmis în această săptămână la NPR.

Oameni de știință au numit-o „imunitate supraumană”, „antiglonț” sau „imunitatea hibridă”

Mai exact, el precizează că „imunitatea supraumană” implică o producție de anticorpi cu un nivel foarte ridicat de flexibilitate. Oamenii care o dobândesc după ce au fost bolnavi ajung să devină foarte rezistenți la virus, dar și la toate variantele sale.

Cu privire la cei care deja s-au vaccinat, până în prezent nu s-a stabilit nimic clar, dar se pare că cei mai afectați vor fi cei infectați cu coronavirusul în 2020 și imunizați cu vaccinuri ARNm în acest an, cum ar fi Pfizer sau Moderna. Cu toate acestea, oamenii de știință nu sunt siguri dacă toți cei aflați în această situație dezvoltă o „imunitate extraumană”.

Imun după un vaccin ARN? Cine este capabil să monteze acest răspuns imun supraomenesc sau hibrid?

Persoanele care au avut o expunere „hibridă” la virus. Mai exact, au fost infectați cu coronavirus în 2020 și apoi imunizați cu vaccinuri ARNm în acest an. „Acei oameni au răspunsuri uimitoare la vaccin”, spune virologul Theodora Hatziioannou de la Universitatea Rockefeller, care a contribuit și la conducerea mai multor studii. „Cred că sunt în cea mai bună poziție pentru a combate virusul. Anticorpii din sângele acestor persoane pot chiar neutraliza SARS-CoV-1, primul coronavirus, care a apărut acum 20 de ani. Acest virus este foarte, foarte diferit de SARS-CoV -2. "

Oamenii de știință, însă, nu știu încă dacă toți oamenii din acest caz dezvoltă „imunitate supraomenească”.

„Am studiat acest fenomen doar pe câteva persoane, deoarece este un examen foarte laborios și dificil”, afirmă virusologul Theodora Hatziioannou, care a fost intervievată de NPR. În pofida acestui lucru, oamenii de știință sunt optimiști, întrucât o astfel de imunizare ar putea fi crucială în lupta cu Covid-19.

„Se poate prezice în mod rezonabil că aceste persoane vor fi protejate în mod adecvat împotriva majorității – și, posibil, a tuturor – variațiilor SRARS-Cov-2 (virusul Covid-19) care ar putea apărea în viitor”, a explicat virusologul Paul Bieniasz la NPR. „Este un pic ciudat, dar am sentimentul că au o anumită protecție împotriva virusurilor SRAS care nu au infectat încă oamenii”.

Alţi imunologi sunt sceptici la această descoperire, iar altii spun că „Pe baza tuturor acestor descoperiri, se pare că sistemul imunitar va avea în cele din urmă avantajul asupra acestui virus”, spune Bieniasz, de la Universitatea Rockefeller. „Și dacă avem noroc, SARS-CoV-2 va intra în cele din urmă în acea categorie de viruși care ne dă doar o răceală ușoară”, relatează NPR