Ruinele unei biserici din statul mexican Chiapas, a cărei piatră de temelie fusese pusă în secolul al XVI-lea, au ieşit intacte din apele care le inundaseră în urmă cu zeci de ani, uluind pe toată lumea cu extraordinara lor capacitate de a rezista vicisitudinilor.
Leonel Mendoza îşi aruncă zilnic undiţa în apele rezervorul râului Grijalva, din sudul Mexicului, aflat într-un cadru natural idilic, cu munţi înalţi şi pădunri întunecoase. Spune că rar vezi picior de străin în zonă, dar ultimele zile a fost forfotă mare după ce lume a aflat despre minunea “ridicării” bisericii de pe fundul lacului. Autorităţile spun că acest lucru s-a întâmplat din cauza secetei extreme din ultimul an, care a făcut ca nivelul apei să scadă cu 25 de metri. Aceasta ar fi a doua apariţie a bisericii aflate pe fundul lacului de acumulare Nezahualcoyotl, după inundarea controlată a acestuia în 1966.
Biserica a fost înălţată pe la mijlocul secolului al XVI-lea de un grupă de călugări conduşi de Fratele Bartolomeu de la Casas. Potrivit unui arhitect mexican, biserica ar fost abandonată o sută de ani mai târziu în timpul unei mari epidemii de ciumă care a făcut ravagii în regiune între 1773 şi 1776. Frumosul lăcaş de cult, ridicat în stil colonial, măsoară 61 metri lungime şi 14 înălţime (clopotniţa este cu doi metri mai înaltă).