Raportul ISU din 2020 a depistat o serie de deficiențe grave la Institutul Matei Balș, însă autoritățile nu au stabilit niciun termen pentru remedierea lor. Raportul a ajuns la Ministerul Sănătății în decembrie.
Ultimul control al ISU la Institutul ”Matei Balș”a avut loc la finalul anului trecut. Lipsa procedurilor în manevrarea oxigenului și riscul de incendiu se numără printre concluziile raportului. Totuși, autoritățile care au efectuat verificările nu au dat niciun termen pentru implementarea măsurilor, relatează Realitatea Plus.
Sistemele de detecție și de semnalizare a incendiilor nu funcționau normal
Sistemele de detecție și de semnalizare a incendiilor nu funcționau la parametri normali, nefiind efectuate nici registrele de control. De asemenea, raportul a arătat că nu a fost actualizată procedura privind organizarea și modul de apărare împotriva incendiilor.
Raportul prevedea necesitatea unor măsuri pentru a proteja pacienții și cadrele medicale de un eventual incendiu. Însă autoritățile care au depistat neregulile nu au dat niciun termen pentru rezolvarea deficiențelor constatate. Nici nu au fost luate măsuri. Mai mult, raportul ISU a ajuns și la Ministerul Sănătății, în 22 decembrie 2020, potrivit postului TV. În incendiul tragic de la ”Matei Balș” au murit 6 persoane.
Dr. Adrian Marinescu: ”Nu aș spune că temperatura era optimă sau de confort”
Noi detalii despre sistemul de încălzire de la Spitalul ”Matei Balș” ies la iveală. Adrian Marinescu, medic infecționist la unitatea medicală, a declarat sâmbătă, la Realitatea Plus, că în spital nu era cald, dar nici foarte frig, situație care poate fi inconfortabilă pentru unii pacienți. ”Nu aș spune că temperatura era optimă sau de confort. Cu o zi înainte am fost de gardă exact în acea cameră de gardă. (…)
Este o tragedie pentru noi toți, E clar că e un lucru pe care speram să nu îl vedem niciodată la Matei Balș. Ce e important acum e că spitalul trebuie să funcționeze în condiții normale. Pacienții sunt stabili și monitorizați, au fost mutați la alte secții sau transferați la alte spitale. (...) Din cei 101 pacienți aflați în pavilion, în afara celor care au avut o evoluție nefavorabilă, ceilalți au fost scoși repede, în aproximativ 40 de minute”, a declarat medicul.
Întrebat dacă este posibil ca focul să fi pornit de la o aerotermă adusă de acasă de un pacient, Marinescu a răspuns că orice ipoteză este posibilă. Acesta consideră că cel mai bine este să se aștepte rezultatele concrete ale anchetei. ”Niciodată nu am încurajat aceste lucruri (aducerea aerotermelor - n.red) pentru că ne-am gândit că astfel de surse pot fi un factor întotdeauna (de producere a incendiilor”, a adăugat medicul.