Trei astronauţi - un rus, un american şi un japonez - vor pleca joi către Staţia Spaţială Internaţională (ISS) cu ajutorul unei capsule Soyuz TMA-17M, care va decola de la cosmodromul Baikonur din Kazahstan joi, la ora locală 03.02, anunţă Agenţia spaţială americană (NASA).
Lansarea, precum şi intrarea echipajului în laboratorul orbital vor fi transmise în direct de NASA, informează Agerpres.
Membrii Expediţiei 44 - Oleg Kononenko de la Agenţia spaţială rusă (Roscosmos), Kjell Lindgren de la NASA şi Kimiya Yui de la Agenţia Japoneză de Explorare Aerospaţială (JAXA) - vor parcurge în aproape şase ore distanţa până la ISS. Capsula rusească Soyuz se va roti de patru ori pe orbita Terrei, după care se va cupla cu ISS.
La bordul staţiei cei trei vor fi întâmpinaţi de comandantul Expediţiei 44, rusul Ghenadi Padalka, şi de inginerii de zbor Scott Kelly de la NASA şi Mihail Kornienko de la Roscosmos, împreună cu care vor realiza sute de experimente în domeniul biologiei, biotehnologiei, fizicii şi fizicii Pământului.
Lindgren, Kononenko şi Yui vor rămâne la bordul ISS până la sfârşitul lunii decembrie 2015.
Kelly şi Kornienko se află pe ISS din 27 martie 2015 şi vor reveni pe Pământ în martie 2016, ei efectuând, în premieră, o misiune cu durata de un an.
Padalka a ajuns la bordul ISS în 27 martie 2015 şi va pleca spre casă în septembrie 2015, când americanul Scott Kelly va prelua comanda pentru Expediţia 45.
Scott are un frate geamăn identic, Mark, fost astronaut la rândul său, care a rămas pe Terra, iar NASA compară datele medicale ale celor doi, încerând să afle care sunt efectele microgravitaţiei asupra corpului uman.
În vârstă de 57 de ani, Ghenadi Padalka, care efectuează în prezent cel de-al cincilea său zbor spaţial, a devenit la 30 iunie omul care a petrecut cel mai mult timp în spaţiu, depăşind vechiul record de 803 zile, 9 ore, 41 de minute şi 12 secunde, care aparţinea cosmonautului rus Serghei Krikalev.
La revenirea sa pe Pământ, prevăzută pentru 11 septembrie, Ghenadi Padalka va fi petrecut peste 877 de zile în spaţiu, adică doi ani şi patru luni. El a efectuat un prim sejur de 199 de zile la bordul staţiei Mir în 1998. Au urmat misiuni pe ISS în 2004, în 2009 şi în 2012.