În acelaşi ton cu Guvernul, care nu recomandă includerea programului „Prima casă” în Legea dării în plată, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu susţine că cele două nu trebuie amestecate.
Guvernatorul a declarat, într-un interviu acordat Radio România Actualităţi, că programul Prima Casă nu are ce căuta în Legea dării în plată, pentru că în acest caz se pun sub semnul întrebării garanţiile emise de către stat în cadrul programului guvernamental de achiziţie de locuinţe.
„Acest program guvernamental nu are ce căuta în Legea dării în plată. O lege a statului român să pună în discuţie, sub orice formă, garanţia statului român, eu atât pot să spun: sună groaznic! Sună groaznic şi pe plan intern, şi pe plan internaţional”, a afirmat Mugur Isărescu, citat de News.ro.
În urmă cu o săptămână, plenul Senatului a votat în unanimitate Legea dării în plată, după ce a respins amendamentul prin care erau exceptate de la aplicarea acestei legi creditele contractate cu garanţii guvernamentale, cum ar fi Prima Casă. Senatorii au limitat însă aplicarea legii la creditele cu o valoare de cel mult 150.000 de euro.
Guvernatorul BNR vine cu o soluţie pentru parlamentarii care doresc aplicarea Legii dării în plată şi pentru programul Prima Casă. „Dacă statul român, legiuitorul, doreşte să se adreseze, prin darea în plată, şi beneficiarilor creditelor din programul Prima Casă, are posibilitatea să se adreseze în legea proiectului respectiv, într-o manieră clară, fără confuzii, fără să apară niciun fel de interpretare privind garanţia statului român”, a mai spus Isărescu, coform sursei citate.
Legea dării în plată urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cameră decizională. Guvernul susține ca legea dării în plată să-și păstreze caracterul socia, iar Ministerul de Finanțe consideră că extinderea prevederilor acestui act normativ la creditele acordate prin "Prima casă" nu ar fi benefică din perspectivă socială.
România, ţara cu cea mai mare stabilitate economică din zonă
Totodată, Isărescu a afirmat în interviul acordat postului naţional de radio că România este ţara cu cea mai mare stabilitate economică din zonă. El a dat asigurări că BNR veghează la păstrarea echilibrului înregistrat în ultimii ani de moneda naţională, dar nu s-a putu implica în problemele legate de creditele în franci elveţieni, pentru că nu avea competenţe în acest sector.
„În ultimii doi ani, şi asta nu este o laudă, este o realitate pe care o constată oricine, leul este una dintre cele mai stabile monede din regiune, în condiţiile unor turbulenţe europene şi internaţionale”, a declarat guvernatorul BNR.