Ultimele credite de consum

Aceste împrumuturi vor fi cele mai afectate de prevederile noului regulament al BNR.

Creditele de consum vor deveni, cel mai probabil, mai puţin accesibile românilor, după ce banca centrală va aplica noul regulament de creditare pe care îl pregăteşte pentru persoanele fizice.

Dacă acum aceste credite se acordă pe circa zece ani, în viitor, ele vor putea fi accesate pe o perioadă de maximum cinci ani.

Totodată, debitorii vor trebui să prezinte şi pentru aceste credite, care până acum nu erau de cele mai multe ori garantate decât cu salariul debitorului, garanţii reale sau personale echivalente cu 133% din valoarea creditului.

Împrumuturi mai avantajoase

Potrivit reprezentanţilor bancari, garanţie reală poate însemna, fie un autoturism, respectiv cel pentru care a fost accesat creditul, fie un cont bancar sau o altă formă de proprietate deţinută de debitor. Garanţia personală înseamnă că debitorul susţine împrumutul cu toate bunurile deţinute.

Dacă noul regulament al băncii centrale va fi aplicat conform proiectului actual, atunci creditele de consum îşi pierd principalul avantaj în raport cu celelalte împrumuturi: acela de a putea fi accesate relativ uşor. Fiind considerate în acest moment unele din cele mai riscante produse de pe piaţă, aceste împrumuturi au şi printre din cele mai mari costuri.

Bancherii spun că, cel mai probabil, clienţii vor fi avantajaţi dacă se vor îndrepta spre un alt tip de credit.

"Vom încerca să ne dirijăm clienţii mai degrabă spre un împrumut garantat cu ipotecă", spune Oana Petrescu, vicepreşedinte responsabil de divizia retail a Băncii Comerciale Române.

Ce se întâmplă cu ipotecarele

Bancherii par să se fi înţeles cu Banca Naţională ca noul regulament de creditare, în forma sa finală, nedefinită încă, să nu afecteze mult creditele ipotecare.

BNR a acceptat, potrivit lui Radu Gheţea, preşedintele Consiliului Director al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), ca regulamentul să nu se aplice împrumuturilor din programul Prima Casă, care vor rămâne cu un avans de 5% şi pentru care băncile nu vor trece prin filtrele dure ale testelor de stres debitorii.

De asemenea, creditele ipotecare ar putea beneficia de condiţii mai "prietenoase" decât cele incluse în proiect.

În forma actuală, proiectul de regulament al BNR prevede că aceia care vor să contracteze un credit ipotecar trebuie să prezinte un aport propriu de minimum 15%, pentru credite în lei, de 30%, pentru cele în euro, şi de 40%, pentru creditele în celelalte monede.

Venitul eligibil ar trebui stabilit luând în calcul o eventuală depreciere a leului, scădere a salariului şi creştere de dobândă, ce scade valoarea creditului.