Ultima strigare pentru autorizarea clădirilor construite ilegal

Ultima strigare pentru autorizarea clădirilor construite ilegal

Cei care au construit fără să respecte autorizaţia de construcţie sau pur şi simplu fără niciun act mai pot intra în legalitate până pe data de 1 ianuarie 2012.

În plus, investitorii privaţi vor mai putea elabora planuri urbanistice zonale numai în cazul în care se solicită construirea de:

  • parcuri industriale
  • parcuri tehnologice
  • supermagazine
  • hipermagazine
  • parcuri comerciale
  • parcuri culturale
  • zone de producţie
  • zone de dezvoltare a unor ansambluri rezidenţiale noi
  • infrastructură de transport, în situaţia extinderii intravilanului localităţii cu cel puţin 10.000 metri pătraţi pentru funcţiuni de locuire sau cu cel puţin 5.000 metri pătraţi pentru funcţiuni de servicii sau producţie.

Acestea sunt câteva dintre prevederile Ordonanţei de Urgenţă 7/2011, privind modificarea legii urbanismului, care a fost publicată vineri, 11 febuarie, în Monitorul Oficial.

Din 2012, clădirile ilegale ar putea fi demolate

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar cei care au ridicat imobile cu mai multe etaje, faţă de cât prevede autorizaţie de construire sau fără a avea acte, mai pot intra în legalitate până la sfârşitul acestuia an. După, vor trebui să demoleze construcţia. Motivul: autorităţile nu vor mai aproba nici o documentaţie de urbanism de intrare în legalitate, iar inspectorii vor putea dispune doar dezafectare construcţiei.

În prezent, cei care ridică un imobil fără toate avizele necesare sunt amendaţi şi li se dă dispoziţie de intrare în legalitate.

În România există zeci de mii de imobile care au fost ridicate fără respectarea documentaţiilor de urbanism sau fără nici un act, potrivit unor surse din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Prevedere hotărâtă în şedinţa de Guvern

Potrivit unor surse guvernamentale, proiectul de ordonanţă de urgenţă, privind modificarea legii urganismului, care a fost elaborat de specialiştii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, nu conţinea articolul prin care proprietarii imobilelor pot intra în legalitatea până la data de 1 ianuarie 2012. "S-a modificat în şedinţa de Guvern, pe motiv că era constituţional ca să nu le dai un răgaz", au explicat sursele guvernamentale pentru EVZ.

Timp prea scurt pentru a intra în legalitate

Mai mulţi consilieri generali ai Capitalei spun că timpul pentru intrarea în legalitatea este scurt, în comparaţie cu câte planuri urbanistice zonale ar trebui aprobate pentru intrarea în legalitate a clădirilor apărute peste noapte în Capitală.

"Numai în Bucureşti sunt mii de construcţii în această situaţie. Înainte de a ajunge o documentaţie de urbanism în Consilu General al Municipiului Bucureşti (CGMB), proprietarii imobilelor vor trebui să obţină o serie de avize de la mai multe ministere şi instituţii, iar acest lucru va dura. Dacă le va obţine, noi vom pune planul pe ordinea de zi a GCMB şi fiecare ales general va vota cum crede cu cuviinţă", au explicat surse din cadrul Consiliului.

MDRT vrea să ştie ce se construieşte în staţiuni

Porivit reprezentanţiilor MDRT, Ministerul va iniţia şi coordona documentaţii cu caracter coordonator care se referă la unităţile administrativ-teritoriale sau a zonele turistice de interes naţional, respectiv zona costieră, zone montane şi alte categorii de teritorii stabilite prin acte normative.

"Această măsură este necesară atât pentru a se asigura condiţiile de dezvoltare durabilă şi păstrarea identităţii acestor zone cu valoare deosebită cât şi pentru a veni în sprijinul autorităţilor publice locale ce nu au întotdeauna resursele umane şi financiare necesare pentru a îşi asigura instrumentele corespunzătoare pentru managementul teritoriului".