Aderarea României la Spațiul Schengen va fi stabilită în Consiliul JAI din 8-9 decembrie. Uniunea Europeană a publicat programul oficial al reuniunii miniștrilor Justiției și Afacerilor Externe, iar aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen figurează pe primul loc al ordinii de zi.
.
În ciuda raportului favorabil și al recomandării Comisiei Europene, Olanda rămâne principalul obstacol. Parlamentul olandez a recomandat guvernului să nu aprobe integrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. De asemenea, în ultima perioadă au existat declarații contradictorii ale unor oficiali din Austria.
Miniştrii de interne se vor reuni joi, 8 decembrie, pentru a evalua „aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România, scopul fiind să adopte decizii în acest sens”, potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului UE.
„Miniştrii vor evalua, de asemenea, starea generală a Spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea traficului de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, menţionează acest prim punct de pe agendă.
Migrația, al doilea subiect dezbătut de CE
Al doilea punct pe agendă se referă la politicile în domeniul migraţiei şi azilului. „Miniştrii vor face schimb de opinii cu privire la dimensiunea externă a migraţiei şi la situaţia de-a lungul principalelor rute de migraţie. De asemenea, aceştia vor fi informaţi cu privire la progresele înregistrate în ceea ce priveşte lucrările în curs referitoare la politica UE în materie de azil şi migraţie. Această discuţie urmează Consiliului extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne care a avut loc la 25 noiembrie”, precizează Consiliul UE a cărui preşedinţie este deţinută de Cehia.
Migraţia este, de altfel, în strânsă legătură cu subiectul Schengen, pentru că principalele obiecţii ale statelor membre care încă mai au reticenţe în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen, în special Austria, se referă la gestionarea ineficientă a afluxului de imigranţi.
Lucian Bode se bazează pe susținerea Germaniei
Oficialul de la București a precizat că ministrul german de interne l-a asigurat că va susține „ferm și vehement” o decizie în favoarea României la Consiliul JAI din luna decembrie.
„I-am transmis aprecieri omoloagei mele pentru prezența experților germani în cadrul celor două vizite voluntare de evaluare Schengen, derulate recent în România, care au certificat nivelul ridicat de pregătire al României în vederea aderării. Profesionalismul experților din Germania a făcut posibilă reflectarea întocmai a acestui nivel ridicat de pregătire.
Nu în ultimul rând, reamintind declarațiile cancelarului federal Scholz de la Praga, omoloaga mea m-a asigurat că în perioada următoare va sprinjini «ferm și vehement» o decizie favorabilă României în 8 decembrie. A apreciat acest pas drept o contribuție la unitatea și securitatea europeană în contextul provocărilor actuale”, a mai transmis Lucian Bode pe contul său de Facebook.