Salariul minim în cazul persoanelor care obțin venituri din agricultură va fi scutit de taxe și impozite începând cu anul 2022.
Măsura va fi introdusă în programul de guvernare al coaliției PNL, Alianța USR PLUS și UDMR, care va fi prezentat în cursul zilei de miercuri, 23 decembrie. Scutirea va fi aplicată pentru veniturile care ating plafonul reprezentat de salariul minim, iar taxele și impozitele vor fi plătite de contribuabili doar pentru sumele care îl depășesc.
Conform surselor politice din rândul participanților la discuțiile pe programul de guvernare, USR PLUS ar fi dorit să introducă această măsură pentru salariile din toate ramurile economice, conform promisiunilor făcute în campania electorală. Cei care s-au opus au fost liberalii care au arătat că o astfel de măsură, o scutire de taxe și impozite pentru cota salariului minim, în cazul tuturor veniturilor, nu poate fi susținută de buget.
În aceste condiții, delegații USR PLUS au fost nevoiți să renunțe în urma negocierilor, din cadrul coaliției, asupra programului de guvernare și să accepte ca scutirea de taxe și impozite să fie aplicată doar în agricultură, începând din 2022.
În programul de guvernare din campania electorală, Alianța USR PLUS a promis că va anula taxele și impozitele veniturile care se încadrează în valoarea salariului minim pe economie, de 2.230 de lei. Taxarea urma să se facă pentru doar suma care depășește această valoare.
În acest context, sindicatele au atras atenția că viitorul Guvern ar intenționa să înghețe salariul minim pe economie la valoarea din acest an. Această informație nu a fost confirmată oficial de vreun oficial guvernamental.
Guvernul își va intra în funcție miercuri
După consultările cu președintele Klaus Iohannis, de la Palatul Cotroceni, liderii celor patru partide care formează coaliția de centru-dreapta au anunțat că intenționează să prezinte programul de guvernare, cu toate măsurile negociate, în cursul zilei de miercuri, 23 decembrie.
În aceeași zi, au estimat aceștia, noua echipă guvernamentală se va prezenta pentru audieri în Parlament, astfel încât să fie dat votul de învestitură.
În aceste condiții, viitorul guvern va deveni funcțional chiar după ședința parlamentară, după ce miniștrii vor depune jurământul la Cotroceni, în fața lui Klaus Iohannis.