Topul celor mai puternice 300 de companii, pe care l-am prezentat în această lună, este realizat pe baza datelor financiare înregistrate de firmele românești la finalul anului 2019.
Datele arată că a fost un nou an bun pentru economia românească. Aceste 300 de companii au înregistrat, în total, o creștere a cifrei de afaceri de 10%, de la 564 de miliarde de lei în 2018, la 619 miliarde de lei anul trecut și o creștere a profitului de 5%, de la 33,6 miliarde de lei la 35,1 miliarde de lei.
Iar bunăstarea nu a crescut numai pentru acționarii companiilor, ci și pentru angajații lor. Fondul total de salarii al acestor 300 de firme a crescut de la 48,2 miliarde de lei la 54,2 miliarde. Adică o creștere de 12%. Asta în condițiile în care numărul de angajați total al acestor companii a crescut cu doar 1,5%, de la 667 de mii la 677 de mii de oameni. Practic, este o diferență consistentă între cele două creșteri care se transpune în creșterea nivelului de trai pentru oameni.
Putem spune că 2019 a fost un an bun pentru cele 300 de companii prezentate în revista noastră, dar a fost ultimul petrecut în ape liniștite. A fost ultimul de pace economică dintr-o serie de aproape 10 ani de creștere constantă. Și dacă am vorbit despre angajați mai devreme, trebuie spus că anul 2019 a reprezentat o mare șansă ratată de statul român să își reformeze administrația publică. Anul trecut companiile se plângeau la unison de lipsa forței de muncă. Această șansă a ratat-o statul român. Să își restructureze aparatul stufos de funcționari, funcționari care ar fi fost absobiți instant de firmele private.
În 2020 situația s-a schimbat dramatic, companiile nu se mai plâng de lipsa angajaților, ci managerii fac eforturi pentru a nu trimite oameni în șomaj. Iar statul este sufocat de cheltuielile bugetare cu fondurile de salarii pentru niște bugetari care sunt într-un număr nejustificat de mare. Dar pentru a face astfel de mișcări îți mai trebuie să lideri politici logici, nu doar propagandiști. Așa că uităm de ei și ne întoarcem la cei în care ne punem speranțe în această perioadă dificilă: managerii din economia privată.
Spuneam mai devreme că anul trecut a fost unul de bunăstare, ultimul dintr-o serie de aproape un deceniu. A fost unul în care ne-a plăcut să trăim, ca într-o poveste de dragoste aflată la început. Din păcate, începutul acestui an ne-a plasat într-o adevărată furtună economică, una cu care ne-am mai întâlnit până acum. Managerii sunt cei chemați să ne treacă prin ea și de la ei ne vin speranțele.
Ca într-o poveste de dragoste care se lovește de primele probleme și întrebări serioase și trebuie să își arate forța și să se maturizeze, managerii companiilor trebuie să își demonstreze în această perioadă cunoștințele, talentul managerial și să arate nervi de oțel. Anul 2020 este unul de război economic, în care cei atenți la detalii, cei care sunt lideri pentru companiile lor și nu doar șefi, cei care au inspirație pot ieși cu bine la liman.
Este un an în care privim la trecut și realizăm ce binefacere era ceea ce ni se părea normal. Cu toate acestea, din punct de vedere economic cred ca trebuie să rămânem optimiști. Într-o ediție trecută e revistei Capital scriam că revenirea economică depinde în mare măsură și de noi, de modul cu repunem banii în circulație după perioada de panică.
Discuțiile avute cu managerii marilor companii pentru realizarea acestui top ne-a demonstrat că ei rămân lucizi, atenți la schimbările din mediul economic, dar optimiști. În această perioadă, mai mult ca oricând, noi, angajații, trebuie să facem echipă cu managerii. Pentru că, la finalul zilei, povestea economică va fi scrisă de acest duet, angajați-manageri, și foarte puțin de mediul politic, complet depășit de vremuri. Acest an este o relație care trece prin niște tulburări serioase: cei doi trebuie să își ia destinul în mâini și să meargă mai departe.
Cele mai profitabile afaceri vor fi premiate în cadrul emisiunii Capital Top 300 Companii, ce se va transmite în data de 13.11.2020, ora 11:00, pe pagina de facebook Capital România și pe site-ul www.capital.ro
În cadrul emisiunii Capital Top 300 Companii vom prezenta companiile care au obținut cel mai mare punctaj în funcțiile de domeniile în care activează: agricultură și industrie alimentară, bănci și asigurări, logistică, transporturi și curierat, energie, auto, retail, contrucții și imobiliare, IT și telecomunicații, industria grea și industria farmaceutică. Pe lângă acestea, vor fi enumerate și câteva companii care au atras atenția prin strategiile pe care le-au implementat.
Emisiunea Capital Top 300 Companii va fi transmisă pe:
Facebook Capital România: https://www.facebook.com/capital.ro/
Site-ul: www.capital.ro Facebook evz.ro: https://www.facebook.com/evz.ro/ Facebook Doctorul Zilei: https://www.facebook.com/doctorulzilei/ Facebook Info Actual: https://www.facebook.com/evzmonden/
Emisiune realizată cu sprijinul partenerilor: Internațional Alexander, Teraplast, Chimcomplex și Romgaz.