Pe căi oculte, folosind tertipuri specifice în mediul virtual, numeroase site-uri româneşti oferă mii de filme, cele mai multe de ultimă oră.
Filmul "The Green Hornet" ("Viespea verde"), a avut premiera în România pe 28 ianuarie. La nici două zile îl puteai vedea şi pe net, gratuit. Filmenoi.info, filmeonlinesubs.wordpress.com, filmepeales.com sau filmeonline.org sunt câteva dintre site-urile pe care poţi vedea gratuit sute de producţii hollywoodiene abia apărute în cinematografe.
Google TV şi alte companii care vor să investească în televiziunea pe internet, ar trebui să-şi frece mâinile. În dauna DVD-urilor, românii sunt interesaţi să vadă filmele pe net, iar unii plătesc chiar şi abonament. Însă, cu excepţia celor care aparţin de marile trusturi media, site-urile pe care poţi vedea filme gratuite nu au drepturi de autor, iar deţinătorii lor încearcă să fenteze legea prin diferite mo dalităţi. Au şi de ce, câştigurile lunare pleacă de la minimum 700 de lei şi pot depăşi chiar şi 30.000 de euro.
"Le vezi la noi, dar sunt la alţii"
Filmenoi.info face în jur de 6 dolari pe zi doar din reclama venită de la Google. Sistemul e simplu: îţi faci cont pe google adsense, primeşti un cod pe care îl foloseşti să apară reclama lor la tine pe site, iar de fiecare dată când dă cineva click pe respectivul link, tu primeşti între 0,9 şi 1,2 dolari. În afară de acestea se mai adaugă alte reclame venite de la diverse site-uri.
Unele pagini de internet care rulează filme on-line mai folosesc un tertip pentru a obţine bani. "La un moment dat se întrerupe filmul şi îţi spune să aştepţi. În timpul acesta, te pune să completezi diverse chestionare sau sondaje din care mai scoate cel puţin 1 dolar pe seama fiecărui client", ne-a explicat un specialist în IT.
Despre filme, conţinutul care aduce vizitatori acestor site-uri, proprietarii spun că nu le aparţin, nu le au pe serverele lor şi "au fost făcute public pe site-uri cu fişiere upload". Metoda e relativ simplă şi asemănătoare cu aceea pe care o foloseşti atunci când pui filmuleţe de pe YouTube pe Facebook. De exemplu, filmeonline.info şi filmeonline.org folosesc două site-uri, respectiv movshare.net şi vidbux.com. Cele două pagini sunt asemănătoare YouTube, doar că îţi permit să încarci peste 700 MB, exact cât are un film piratat. De pe site-urile respective iau codul filmului şi le pun pe paginile lor. Practic, site-ul filmenoi.info e un fel de interfaţă, vezi filmul pe site-ul lor, însă de fapt rulează de pe serverele vidbux.com sau movshare.net.
Cum se face subtitrare în română
Mai există o metodă care se numeşte "nor de servere" şi prin care se încearcă îngreunarea descoperirii sursei filmului. "Se numeşte cloud computing, practic filmul este partajat şi vine de pe mai multe servere, din diverse locuri", explică Marius Bejan, reprezentant al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor (ORDA).
Multe dintre producţii au şi subtitrare. Metoda de traducere e cât se poate de simplă: subtitrările în limba engleză sunt deschise într-un notepad şi înlocuite în limba română. Chiar dacă nu ţin filmele pe serverele lor, site-urile tot comit o ilegalitate, afirmă specialiştii. "Încearcă să se acopere prin acest tertip, însă ele creează un mediu de distribuire a acestor opere fără drepturi de autor şi intră sub incidenţa legii", mai spune oficialul ORDA.
1.000 de dolari pe zi
O altă metodă de a rula filme pe site-ul tău fără a-ţi asuma drepturile de difuzare este cea folosită de vplay.ro. Mergând pe fir, specialiştii IT contactaţi de EVZ au găsit serverele acestui site în Bulgaria, iar datele de înregistrare - firmă sau nume - nu sunt oferite public. De altfel, în general, aceste site- uri nu au datele de înregistrare la vedere.
Vplay.ro este el însuşi un fel de YouTube, dar care te lasă să încarci fişiere mult mai mari , de până la 1.100 MB. Cum pe site apar preponderent seriale, iar unul în format HD nu e mai mare de 350 MB, spaţiul oferit pentru upload e mai mult decât generos.
Site-ul spune că, dacă i se va raporta faptul că filmuleţul urcat de tine pe site nu respectă drepturile de autor, va fi şters. Interesant este că utilizatorii nu prea se înghesuie să facă upload, iar cel mai activ din acest punct de vedere e userul cu nume de cod " Laur". Seara sunt on-line peste 20.000 de utilizatori. Dintre aceştia, o parte au plătit prin trimiterea unui SMS cu tarif special, câte 5 euro pentru 2 luni sau 10 euro pentru 6 luni. Altfel, poţi rămâne în continuare utilizator, dar nu te poţi uita nelimitat la filme, apar limitări în scurt timp.
Potrivit Alexa.com, cea mai mare companie din lume de monitorizare a traficului site-urilor, vplay.ro este pe locul 21 în România. La noi nu este monitorizat. "Doar din reclamele de la Google câştigă în jur de 1.000 de dolari pe zi", ne-a explicat specialistul care ne-a ajutat la analiză.
Întrebaţi de aceste site-uri, televiziunile şi distribuitorii care au drepturile filmelor spun că difuzările nu se fac pe baza unui contract. "Niciuna dintre producţiile originale HBO, inclusiv serialul «În derivă », nu este difuzată pe site-ul vplay.ro sau pe oricare alt site web cu acordul HBO", a declarat reprezentanta HBO, Bianca Mănciulescu.
Cei de la TVR, care au drepturile de difuzare pentru mai multe seriale americane ce sunt cap de afiş pe astfel de siteuri, spun că derulează "operaţiuni de sesizare şi de retragere de la postare" a producţiilor care le aparţin în România.
1.000 de dolari pe zi este suma minimă încasată de vplay.ro doar din publicitatea Google Adsense
VARIANTELE LEGALE
Agregatoarele de filme, o industrie în expansiune
Zilele acestea, Amazon a anunţat că se pregăteşte să lanseze un program prin care va oferi acces on-line la peste 5.000 de filme şi show-uri de televiziune. Programul se adresează abonaţilor care au ales opţiunea "Prime Subscription" şi care costă 79 de dolari pe an. Unul dintre cei mai puternici distribuitori de programe TV şi filme prin internet este Netflix. Aceştia au un abonament anual de aproximativ 100 de dolari, care îţi oferă acces nelimitat la toate filmele şi producţiile TV din reţea. În prezent au ajuns la 20 de milioane de abonaţi.
Un alt competitor este Hulu, deţinut de coloşii media NBC, Universal, Fox News şi ABC. Aceştia au un abonament lunar care costă în jur de 10 dolari. Deocamdată e disponibil doar în America prin internet, iar pe televizor se poate vedea prin intermediul consolelor Xbox sau Sony Playstation, care funcţionează ca un set-top box, un decodor de semnal.
Apariţia Google TV va schimba fundamental modul în care vizionăm filmele: TV sau on-line va deveni acelaşi lucru.
ATENŢIE LA VIRUŞI! De multe ori, cei care caută un site de filme online ajung pe pagini de internet care au conţinut periculos pentru computere.
"Odată ajunşi pe un astfel de site, utilizatorilor li se condiţionează accesul la filmul promis de instalarea unui plugin sau codec, care, în realitate, e un vierme sau un troian. Odată infectat, calculatorul e la discreţia atacatorilor, care pot, de exemplu, să recolteze nume de utilizator, parole folosite la autentificare în diverse servicii, precum aplicaţiile e-banking, reţele sociale sau servicii de mesagerie instant", a explicat Bogdan Botezatu, specialist în cadrul BitDefender.