Uleiuri care te tin sanatos

Uleiuri care te tin sanatos

Uleiul de masline scade colesterolul si previne bolile de inima, iar cel de palmier rezista cel mai bine la prajit.

Unele uleiuri pot preveni aparitia bolilor cardiovasculare si pot fi o sursa buna de energie, daca sunt consumate in cantitati mici, sustin expertii in nutritie. Cele mai bune uleiuri sunt de palmier, rapita sau masline si pot fi folosite si la prajeli. Mai putin recomandate sunt cele de floarea-soarelui, de soia sau porumb care, consumate in exces, pot scadea nivelul de colesterol „bun”.

Folositi ulei de masline extravirgin, presat la rece Specialistii recomanda in unanimitate uleiul de masline, pentru proprietatile lui de prevenire a bolilor cardiovasculare. „Uleiul de masline contine un acid numit oleic, vitamina A si E si compusi fenolici. El scade absorbtia colesterolului din intestine si diminueaza sinteza colesterolului in ficat”, mentioneaza lectorul universitar Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie.

De preferat este uleiul de masline extravirgin nefiltrat, presat la rece, cu o aciditate sub 0,8%, subliniaza expertii. Cel mai indicat este sa-l consumi in stare pura, adaugat peste mancaruri deja preparate sau, si mai bine, peste salate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consuma-le in stare pura! Consuma uleiurile in stare cruda si nu preparate termic, iti mai recomanda nutritionistii. Prajite la temperaturi mai mari de 140 de grade, uleiurile se rancezesc si se descompun in compusi toxici. Singurele care suporta temperaturi mai ridicate sunt cele de palmier, masline sau canola (un fel de rapita).

„Uleiul de palmier nu se descompune pana la 200 de grade, ceea ce este suficient pentru a praji alimentele. Uleiul de masline ramane stabil pana pe la 190 de grade, la fel ca si cel de canola”, subliniaza Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Indiferent daca sunt prajite sau nu, nu sunt indicate uleiurile de floarea-soarelui, de porumb sau soia.

„Acestea contin acid linoleic, un acid gras polinesaturat care poate dauna sanatatii. Consumat in exces, scade fractiunea benefica a colesterolului, HDL”, adauga nutritionistul Lygia Alexandrescu.

RECOMANDARE

Cateva picaturi pe zi Cantitatea de ulei consumata zilnic nu ar trebui sa aduca mai mult de 25% din caloriile totale, apreciaza expertii in nutritie. Uleiurile pot avea aproximativ noua kilocalorii pe gram, ceea ce inseamna ca sunt suficiente intr-o zi cateva picaturi de ulei in salata sau peste mancarurile deja preparate.

„Exista fel de fel de tratamente pe baza de ulei, care nu sunt insa fundamentate stiintific. Uleiurile nu sunt medicamente, nu pot trata boli, cel mult le pot preveni”, considera profesorul Gheorghe Mencinicopschi.