Directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că, potrivit rapoartelor instituţiei pe care o conduce, criza economică va mai dura, iar problema deficitelor bugetare din zona euro fie se va rezolva într-un an sau doi, fie nu va mai putea fi rezolvată deloc.
Serviciul de Informaţii Externe furnizează informaţii privind dificultăţile din zona euro decidenţilor politici, iar aceştia ar trebui să aibă o 'coerenţă' mai ales în ce priveşte poziţiile publice şi discuţiile care se poartă în diverse zone politice, a apreciat, duminică, şeful SIE, Teodor Meleşcanu, într-o emisiune la Protv. "Dacă se întâmplă ceva în această zonă există 22 de milioane de români, sau 20 cât om mai fi acum, care ar fi afectaţi. Dacă luăm ca exemplu numai Grecia, 20% din sistemul bancar românesc este un sistem legat de bănci greceşti, evident că tot ce se întâmplă în zona euro este pentru noi o prioritate maximă. Sigur, încă o dată vă spun, noi suntem sistem de culegere de informaţii, furnizăm aceste informaţii decidenţilor politici şi ar fi foarte important ca decidenţii politici, pe aceste teme mai ales, să aibă o coerenţă mai ales în ceea ce reprezintă şi luările de poziţie publice şi discuţiile care se poartă în diverse zone politice", a afirmat Meleşcanu, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, rapoarte SIE arată că actuala criză economică va mai dura şi va depinde foarte mult mai ales de capacitatea guvernelor naţionale de a gestiona această chestiune.
"În forma actuală, depăşirea crizei legate de finanţarea deficitelor bugetare ale statelor membre ale UE, dacă nu se rezolvă într-un an sau doi e puţin credibil că se vor rezolva după aceea. Deci va fi o primă parte din criză rezolvată, criza datoriilor externe ale ţărilor membre ale euro, după care va veni problema fundamentală a relansării economice, care se pune şi pentru România şi pentru celelalte ţări", a declarat Meleşcanu.
Şeful SIE a arătat că împărtăşeşte preocupările legate de situaţia din zona euro, arătând că există în prezent o decizie politică fermă a marii majorităţi a ţărilor din UE membre ale zonei euro, în primul rând a Germaniei, de a găsi soluţii pentru păstrarea monedei unice.