Tessa Dunlop este o jurnalistă cunoscută în Marea Britanie. Când avea 19 ani, l-a întâlnit, în Iași, pe viitorul ei soț, Vlad, un băiețel care i-a fost elev.
Tessa Dunlop l-a cunoscut pe Vlad când el avea 12 ani. Ea avea 19 şi preda engleza într-o şcoală din Iaşi şi n-ar fi crezut niciodată că băieţelul acela "atât de slab şi cu ochii căprui, mari", va fi soţul ei: "Stătea în bancă, cu căştile pe urechi şi asculta Metallica. Abia s-a uitat la mine - primul străin pe care-l vedea în viaţa lui - şi m-a salutat. Când i-am răspuns în româna mea proastă, m-a repezit într-o engleză perfectă şi s-a întors la Metallica", povesteşte Tessa în cartea pe care a scris-o despre povestea lor de dragoste, "To Romania With Love", apărută la editura Quartet în această lună.
Tessa, alături de alţi câţiva profesori din Marea Britanie, venise ca voluntar în România. Prima oară la văzut pe Vlad în trecere. Fratele lui, Marcel, care avea atunci 22 de ani, era înscris la cursurile predate de străini. Tessa i-a cerut să-l aducă şi pe fratele lui mai mic. Marcel a refuzat-o. I-a spus că Vlăduţ e prea timid.
Englezoaica a insistat peste măsură, părându-i-se, la un moment dat, că exagerează: "Mi se părea atunci că Vlad trebuie să aiba şansa să studieze în vestul Europei. Eram aproape sigură că ar fi putut obţine o bursă de la o şcoală privată. N-avea nimic deosebit, dar era atât de strălucitor! Când le-am spus colegilor mei despre asta, m-au tot întrebat de ce Vlad şi nu alt copil? De ce să rupi un puşti sărac de ţara şi de familia lui doar ca să-l duci la o şcoală grozavă? Eu ştiam doar că acel copil trebuie să fie Vlad", mărturisea Tessa.
După ce cursurile s-au terminat, englezoaica s-a întors acasă, în Marea Britanie. A luat legătura cu profesorii de la Strathallan School şi i-a intrebat dacă sunt interesaţi să ofere o bursă unui copil de 12 ani din România. Tessa relatează în cartea ei că Vlad "a obţinut pe merit bursa la acea şcoală şi, anul următor, în primăvară, venea în Regatul Unit": "Intrasem la Universitatea Oxford şi eram atât de ocupată cu noua mea viaţă încât uitasem de ce am crezut la un moment dat că este o idee bună ca Vlad să vină să studieze în Anglia. Părinţii mei erau, pe bună dreptate, cam nedumeriţi de sosirea unui copil de 13 ani, din România, scund şi care vorbea monosilabic".
Tessa spune că Vlad a fost mereu, pe perioada şederii lui acolo, cam confuz de ce se întâmpla în lumea opulentă din jurul lui. Mai mult stingher, a ales să se întoarcă în România după terminarea bursei.
Credea că n-o să mai audă nimic de Tessa. Femeia povesteşte că, cinci ani mai târziu, în 1999, s-a gândit să vină din nou în România: "Voiam să cred că mergeam iar acolo ca să mă reconectez la ce a însemnat voluntariatul. Dar nu era aşa. De fapt, eu căutam să-l întâlnesc din nou pe Vlad. Îl mai auzisem o dată la telefon şi avusem o surpriză. Vocea lui arăta că Vlăduţ crescuse".
Cei doi s-au întâlnit la Iaşi. Vlad o aştepta pe scările Pieţei Unirii din Iaşi. Era o zi rece de noiembrie: "La fel de slab. Tăcut. Când mă apropiam de el, simţeam că mă prăbuşesc. În acea secundă mi-am dat seama că m-am îndrăgostit. Mă gândeam că fac ceva atât de greşit: el mai avea o lună până sa împlinească 18 ani, era elev, iar eu, o femeie cu opt ani mai mare, moderator la un post de radio în Londra. N-avea cum să meargă".
În acea seară, Tessa a dormit la el acasă. Mama lui Vlad îi pregătise patul. N-a putut dormi toată noaptea, gândindu-se la cât de nepotrivită ar putea fi relaţia asta. Ce-ar spune părinţii lui? Dar ai ei, mai ales că, în viziunea lor, Vlad e puştiul acela de 13 ani, care vorbeşte monosilabic?
A doua zi, Tessa a plecat cu un tren spre Bucureşti. De la aeroport, l-a sunat pe Vlad să-i spună că-i este dor de el. El i-a spus la fel. Nu ştia când or să se mai vadă. Ea i-a scris câteva scrisori, însă el n-a răspuns. Îi trimitea şi e-mailuri, dar pentru că Vlad nu avea computer, nu ştia dacă le-a primit vreodată.
Până să se hotărască să vină iarăşi în România deja trecuse un an şi două luni. Tessa avuse în acest timp o relaţie pasageră, dar tot la Vlad i-a rămas mintea. După 14 luni, îl vedea din nou pe Vlad. S-au sărutat şi s-au plimbat ținându-se de mână: "Eu şi iubitul meu de 19 ani, în ţara în care eu venisem să iubesc! Eram în al nouălea cer!"
Din nefericire, nu prea mulţi au împărtăşit entuziasmul lor. Părinţii ei vedeau relaţia ca fiind imposibilă, copilărească. Deşi n-au spus-o niciodată, ai lui Vlad n-ar fi acceptat ca acesta să plece din România. După ce a rupt cardurile de credit plătind zboruri către România, Tessa a ajuns la concluzia că e rândul lui Vlad să vină la ea. Au mers împreună la interviul de la ambasadă. L-a trecut fără nicio problemă.
Mai greu a fost când au ajuns la părinţii ei acasă: "Vorbeam destul de tare. Credeam că o să acopăr toată tensiunea. Vlad, îmbrăcat în tricoul lui de Death Metal şi tânjind după o ţigară, nu prea rezona cu prima vizită în Marea Britanie ca adult".
Când a venit vorba despre cum să aranjeze paturile, mama Tessei i-a separat în camere diferite. Abia a supravieţuit o săptămână în casa ei. S-a întors însă în România: "După ce mama a împlinit 60 de ani, tata a fost diagnosticat cu cancer osos la măduvă. Începusem să mă gândesc la cele mai negre scenarii: dacă puternicul meu tată s-a îmbolnăvit, ce şanse are slăbuţul Vlad într-o ţară săracă, precum România? Weekendurile împreună la Bucureşti şi conversaţiile costisitoare la telefon nu ne erau de ajuns. Mi-a luat trei ani să-l conving să vină în Anglia ca să studieze fizica".
În 2005, s-au întors la Iaşi ca să facă nunta. Vlad avea 23 de ani, Tessa 31.
Tatăl miresei, deşi bolnav, a vrut să călătorească până în România ca să ciocnească un pahar pentru ei: „Totul a fost perfect până când am dat ochi în ochi cu soacra mea, Elena. Plângea şi spunea: «Mi-ai furat băiatul!» Da, îl furasem! Însă plânsul ei mă urmărea. Când mă întindeam seara în pat, nu mă puteam gândi decât la soacră-mea, care abia acceptase ideea că fiii ei emigraseră (Marcel plecase demult din România). O femei simplă din Moldova, care nu avea bani să ne sune şi care nici nu se putea gândi să urce vreodată într-un avion. Viaţa împreună cu Vlad era fascinantă. El a obţinut un loc de muncă în IT şi ne-am cumpărat o casă. În 2008, s-a născut fiica noastră, Mara, jumătate româncă, jumătate britanică.”
FAMILIE. Tessa, alături de tatăl ei, Donald. El a venit în România în 2005, la nunta fiicei sale cu Vlad. Bărbatul a murit în 2009
CINE ESTE TESSA DUNLOP
Tessa Dunlop (37 de ani) a studiat la Universitatea Oxford. Lucrează pentru BBC și, în prezent, lucrează la o cercetare despre viața Reginei Maria a României. A publicat diverse articole în publicațiile britanice, printre care „The Times” și „The Guardian”.
Inspirată de poveștile de război, când femeile nășteau acasă, Tessa și-a povestit propria experiență: pe Mara, fiica ei și a lui Vlad, a născut-o în baie.
De multe ori trăirile din viața ei s-au transformat în povești de ziar. După moartea tatălui ei, în 2009, Tessa a decis ca trupul lui să fie donat unui centru de cercetări medicale.
Tessa Dunlop (stânga) a născut-o pe Mara în 2008, în baie
<iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/8zeFnEnaAFo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>