Se anunță schimbări majore în Uniunea Europeană cu privire la gestionarea fluxurilor de imigrație. Din câte se pare, în următoarele câteva luni se va pune în funcțiune un mecanism automat de distribuire a imigranților în toate țările UE.
Luni, la Bruxelles, s- a reunit pentru prima oară Consiliul Justiție și Afaceri Interne. În noua Comisie Europeană, conducerea acestui for a fost încredințată unei suedeze-Ylva Johansson. E un prim indiciu că se schimbă ceva în Europa, în ciuda temerilor a milioane de oameni care și-ar dori reducerea imigrației.
După cum se știe, Suedia duce de ani buni o politică a brațelor deschise față de imigranți, iar Ylva Johansson a fost întotdeauna în primele rânduri. De altfel, întreaga ei carieră politică este legată de formațiuni pe care le putem numi de extremă stânga. Cât privește calitățile manageriale, e suficient să ne uităm ce a „realizat” în timpul cât a fost ministrul Forței de muncă. Iată ce scrie Wikipedia: „În congresul partidului social-democrat din 2013 (formațiune din care Ylva Johansson face parte n.r.), a fost stabilit obiectivul ca Suedia să aibă cea mai mică rată de șomaj din UE.
În timp ce social-democrații și Partidul Verde erau la putere, șomajul s-a redus în alte țări. Ca urmare, în 2019, Suedia a ajuns pe locul 18 în clasamentul șomajului , cu o rată de 6,2%, în condițiile în care primul loc este ocupat de Republica Cehă cu o rată a șomajului de numai 1,7%”. Dar nu numai eșecurile în atingerea obiectivelor asumate au făcut-o celebră pe Ylva Johansson. Potrivit Wikipedia, „În martie 2018, Johansson a apărut pe BBC, unde a susținut că numărul de violuri și cazuri de hărțuire sexuală din Suedia „scade și scade”. Johansson și-a cerut mai târziu scuze, recunoscând că adevărul e exact pe dos”.
Numirea acestei politiciene progresiste nu e singurul motiv de îngrijorare. Chiar mai amenințătoare este poziția Germaniei în această problemă. Potrivit ziaristului italian Mauro Indelicato de la ilgiornale.it, ministrul german de Interne, Horst Seehofer, a avut o întâlnire cu comisarul pentru afaceri interne Ylva Johansson, precum și cu noua vicepreședintă a comisiei, Margaritis Schinas. „Seehofer a putut vorbi despre propunerile germane, una dintre ele fiind prezentată în ultimele zile.
Potrivit Berlinului, ar fi timpul să întoarcem pagina peste principiile stabilite prin Regulamentul de la Dublin (cu privire la imigrație n.r.), încheiat acum câțiva ani. (…) Germania propune consolidarea Agenției Europene pentru solicitările de azil, agenție care ar trebui să intervină la frontierele externe ale Europei și să „sorteze” imigranții care doresc să vină pe bătrânul continent. Această propunere ar fi însoțită și de redistribuirea automată a acestor imigranți”.
Această schimbare a politicii europene în ceea ce privește imigrația are o explicație foarte simplă, în opinia lui Mauro Inelicato. E vorba de temerile că o nouă criză a imigranților va izbucni în Balcani . „Proiectul german ar fi primit laude de la noua comisie de la Bruxelles, care la rândul său ar dori să pregătească un plan extraordinar de imigrație care să fie prezentat în primăvară”. Desigur, nu e un secret pentru nimeni că aceste planuri se vor lovi de opoziția hotărâtă a țărilor din Grupul de la Visegrad ( Polonia, Ungaria, Republica Cehă și Slovacia) care au făcut până acum front comun împotriva oricărei încercări de redistribuire a imigranților.
Mauro Indelicato spune, însă, că Germania și birocrații de la Bruxelles sunt gata să declanșeze războiul împotriva țărilor rebele. „Conform informațiilor scurse din ședința Consiliului de afaceri interne al UE, Seehofer ar fi pus pe tapet și posibilitatea unor sancțiuni foarte puternice împotriva blocadei de la Visegrad. (...) Dacă nu acceptă reforma pentru imigranți, orice ajutor financiar ar putea fi suspendat”.