UE vrea să deporteze mai ușor imigranții ilegali

UE vrea să deporteze mai ușor imigranții ilegali

Planurile de a grăbi expulzarea solicitanților de azil, care sunt respinși de țările europene, au fost discutate, ieri, la reuniunea miniștrilor de Interne și Justiție din state membre UE

Miniștrii UE urmau să aprobe, în aceste zile, la reuniunea de la Luxemburg, măsuri, printre care pedeapsa cu închisoarea pentru cei care fug înainte de a fi expulzați. Urmează să se pună presiune pe mai multe state de origine ca să primească înapoi emigranții, pentru că Europa de Vest se luptă cu un aflux uriaș de refugiați anul acesta și nu mai poate face față solicitărilor.

Întăriri la frontiere

Mai mult de 600.000 de oameni au sosit în Europa, anul acesta mulți fugind din calea sărăciei, a războiului și a persecuțiilor. Mulți refugiați se califică pentru a primi azil, conform legilor internaționale, dar nu toți. Anul trecut, o jumătate de milion de oameni au fost găsiți ilegal pe teritoriul celor 28 de state membre UE. Celor mai mulți dintre ei li s-a cerut să plece, dar țările europene au reușit să deporteze abia 40% dintre cei incluși pe listele cu „indezirabili”.

După luni de discuții despre redistribuirea a zeci de mii de imigranți, UE își întoarce atenția asupra blocării intrării unor imigranți nedoriți pe teritoriul său și trimiterea acasă a celor cărora li se resping cererile. În fapt, UE nu poate face mare lucru în acest sens, pentru că expulzările sunt responsabilitatea individuală a fiecărui stat membru.

Un proiect de concluzii al întâlnirii sugera că statele membre UE trebuie să facă mai mult în politica de returnare. Dacă va crește rata de repatriere, acest lucru îi va opri pe imigranții ilegali, preciza documentul. Planul de acțiune al Comisiei Europene propune țărilor membre să folosească „detenția ca o măsură legitimă de ultimă instanță”, pentru a preveni migrarea acestor oameni către alte țări din Uniunea Europeană.

Proteste în state UE

România a fost reprezentată la reuniunea Consiliului JAI de la Luxemburg de secretarul de stat în MAI, Bogdan Tohăneanu, pentru că ministrul Gabriel Oprea se află într-o vizită în SUA. Politicienii sunt sub presiunea străzii în multe țări, pentru a expulza imigranții. În orașul Erfurt din estul Germaniei, 8.000 de oameni au protestat față de ideea Angelei Merkel de a primi refugiații cu brațele deschise. În Finlanda, manifestanții au incendiat un centru de primire din orașul Lammi. Miniștrii de Externe din UE, alături de delegați din Turcia, Iordania, Liban și țările din Balcani urmau să discute, aseară, despre oprirea fluxului de imigranți. Potrivit ministrului german de Interne, Thomas de Maiziere, este esențială îmbunătățirea protecției la granițele externe ale UE. Agenția Frontex trebuie întărită, a spus el, fiind susținut de omologul său austriac, Johanna Mikl-Leitner. Ambele țări vor să trimită experți pentru a ajuta Italia și Grecia, punctele fierbinți ale imigrației din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.