UE şi-a retras "plângerea" contra Franţei în dosarul romilor

Comisia Europeană renunţă la declanşarea procedurii de infringement împotriva Parisului în scandalul privind expulzarea românilor şi bulgarilor de etnie romă.

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a anunţat ieri "suspendarea procedurii de infringement" împotriva Franţei pentru netranspunerea în legislaţia naţională a garanţiilor procedurale prevăzute de o directivă din 2004 privind libera circulaţie a cetăţenilor UE: un răgaz de o lună, înştiinţare scrisă, posibilitatea de a contesta decizia de repatriere etc.

"Franţa a făcut tot ce i-a cerut Comisia Europeană. Comisia Europeană suspendă procedura de infringement (încălcarea tratatelor UE - n.r.) decisă de Colegiul comisarilor pe 29 septembrie", a precizat Reding, într-un comunicat. Suspendarea procedurii înseamnă, de fapt, abandonarea acesteia, precizează AFP, citând o sursă apropiată dosarului.

Linişte înaintea summitului de săptămâna viitoare

Decizia Comisiei Europene vine după ce Parisul s-a angajat, vineri, să introducă în legislaţia franceză - până în 2011 - garanţiile procedurale prevăzute de directiva 38/2004 privind libera circulaţie a persoanelor. Comisia va urmări îndeaproape implementarea deplină a angajamentelor asumate de Franţa, în interesul legislaţiei europene şi al cetăţenilor UE.

"Comisia este gata să ajute autorităţile franceze în a se asigura că noua legislaţie este pusă în aplicare rapid şi în deplină conformitate cu legislaţia UE", a subliniat Viviane Reding.

"Raţiunea a învins", a declarat, ieri, preşedintele francez Nicolas Sarkozy, bucuros că Franţa a scăpat de acuzaţii. Comisia a pierdut pe fond litigiul cu Franţa, iar preşedintele executivului european, Jose Barroso, vrea să închidă cât mai repede dosarul, pentru a evita perturbarea lucrărilor summitului european de săptămâna viitoare, comentează AFP.

"Franţa făcut tot ce i-a cerut Comisia Europeană. Comisia suspendă procedura de infringement."VIVIANE REDING, comisar european pentru justiţie

POZIŢIE

Baconschi: "Fiecare să-şi asume responsabilitatea"

Chestiunea romilor şi a situaţiei lor de nomazi pe teritoriul european nu poate fi rezolvată decât prin asumarea unei responsabilităţi comune, cu politici de integrare pentru aceste comunităţi şi mai multă atenţie din partea instituţiilor europene, nu doar stabilind vinovaţi, au subliniat ieri, la Madrid, miniştrii de externe spaniol şi român, Miguel Angel Moratinos şi Teodor Baconschi.

"Fiecare trebuie să-şi asume responsabilitatea. Ţările-gazdă, Comisia Europeană, autorităţile locale şi organizaţiile neguvernamentale trebuie să-şi dea mâna pentru a găsi proiecte concrete de coeziune socială", a spus Baconschi, citat de Agerpres.