Statele UE au decis să interzică anumite aromele artificiale cu gust de afumat utilizate de industria alimentară. Decizia a fost luată în baza recomandărilor Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Aromele, care conferă gustul specific de afumat, au fost asociate de mai multe studii cu cancerul, infertilitatea și genotoxicitatea, motiv pentru care nu ar trebui să mai fie prezente în alimente.
Aromele artificiale cu gust de afumat sunt genotoxice
EFSA nu a făcut investigații cu privire la cantitatea limită ce ar putea fi ingerată pentru a nu exista amenințări pentru sănătate, însă a afirmat că o interdicție totală ar preveni „cele mai grave scenarii”.
Regulamentul care va fi adoptat oficial de Comisie în săptămânile următoare, stabilește diferite perioade de eliminare treptată pentru a oferi timp producătorilor și operatorilor să se adapteze la noile norme. Astfel atunci când este utilizat pentru a înlocui afumarea tradițională (de exemplu, șuncă, pește, brânzeturi), perioada de eliminare este de 5 ani. Pentru utilizările în care aroma de fum este adăugată pentru o aromă suplimentară (de exemplu, supe, chipsuri, sosuri), perioada de eliminare treptată va fi de 2 ani.
Companiile din domeniu au anunțat că vor folosi perioada de tranziție pentru a dezvolta o alternativă.
Focul de lemne tradițional nu este o alternativă
Până în anii ’70, cârnații erau afumați la foc de lemne, însă această alternativă nu mai este utilizată în industrie, din cauza efectelor nocive ale fumului de lemne asupra sănătății umane și mediului.
Aromele artificiale cu gust de afumat sunt adesea utilizate în industria alimentară pentru a conferi alimentelor un gust și o aromă specifică de fum. Aceste arome sunt create pentru a imita gustul produselor afumate, precum baconul, carnea afumată, brânzeturile afumate și alte alimente care trec prin procese de afumare.
Procesul de obținere a aromelor artificiale cu gust de afumat implică adesea utilizarea substanțelor chimice care imită compușii naturali găsiți în fumul produs în timpul procesului de afumare. Aceste substanțe chimice sunt adesea sintetizate pentru a reproduce aromele dorite în mod consistent și fără a fi nevoie de expunerea alimentelor la fumul real.
În Olanda, de exemplu, producătorul de cârnați Unox, fabrică anual 16 milioane de „rookworst” folosind aceste arome.