După Grecia şi Irlanda, Portugalia devine al treilea stat din Zona Euro care apelează la ajutor financiar comunitar. Toţi ochii se îndreaptă acum spre Spania, care asigură că se simte bine.
Confruntată cu un deficit public excesiv, o criză politică ce a blocat adoptarea bugetului de austeritate, demisia guvernului şi, în consecinţă, creşterea costurilor de creditare, Lisabona a anunţat miercuri că va fi nevoită să solicite ajutorul financiar al UE. Portugalia devine astfel a treia ţară din Zona Euro, după Grecia şi Irlanda, care apelează la fondul de salvare pus la dispoziţie de statele membre. Toate privirile se îndreaptă acum spre cea care ar putea să fie următoarea victimă a crizei - Spania, dar Madridul a negat că s-ar afla în pericol.
Premierul portughez demisionar, Jose Socrates, a justificat cererea de ajutor prin respingerea de către parlament a noului program de austeritate, care "a agravat în mod dramatic situaţia financiară a ţării", notează Agerpres. "După cum ştiţi, m-am luptat pe tot parcursul anului trecut să nu se ajungă aici. Respingerea programului de stabilitate şi creştere, precum şi criza politică au slăbit ţara", reprezentând "o ameninţare reală asupra finanţării republicii, a sistemului bancar şi a economiei", a declarat, miercuri seară, Socrates.
Europa răsuflă uşurată
Bruxelles-ul a anunţat ieri că nu a primit încă o solicitare formală de ajutor din partea Portugaliei. "Comisia Europeană e gata să trimită o misiune la Lisabona împreună cu Banca Centrală Europeană (BCE), imediat ce ni se va solicita", a declarat un purtător de cuvânt, Amadeu Altafaj.
Oficialii europeni au răsuflat uşuraţi la auzul veştilor din Portugalia, iar preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a dezvăluit că încurajase Lisabona să ceară ajutorul UE. Semnale pozitive au venit şi din Germania, care va fi principalul contributor la planul de salvare.
"Decizia Portugaliei de a solicita ajutor din partea Uniunii Europene a prevenit riscul unei reacţii în lanţ în Zona Euro", a declarat ieri adjunctul ministrului german de externe, Werner Hoyer.
Vid de putere
Suma de care ar avea nevoie Lisabona pentru a rambursa datoriile şi pentru a-şi susţine sistemul bancar se situează în jurul a 80 de miliarde de euro. Principala sursă de bani va fi Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară. La suma totală va contribui probabil şi FMI.
Unii oficiali UE, scrie "Financial Times", se tem că guvernul demisionar portughez nu ar avea legitimitatea de a negocia ajutorul. Lucrurile s-ar putea rezolva totuşi până la alegerile anticipate de pe 5 iunie. Liderul Partidului Social Democrat, de opoziţie, Pedro Passos Coelho, a anunţat că sprijină solicitarea de împrumut. El a subliniat că actualul guvern ar putea negocia un ajutor minim, pentru a lăsa viitorul executiv să se ocupe de pachetul principal financiar. Portugalia are nevoie urgentă de bani, deoarece trebuie să ramburseze 4,252 de miliarde de euro pe 15 aprilie şi 4,899 miliarde pe 15 iunie.
După Grecia, Irlanda şi Portugalia, toţi ochii se îndreaptă acum spre Spania, o altă ţară grav afectată de criză, care se confruntă cu probleme în sistemul bancar şi un deficit bugetar excesiv. Ministrul spaniol de finanţe, Elena Salgado, a declarat ieri că un ajutor financiar este "absolut exclus". "Mi-am imaginat întotdeauna o cerere de ajutor extern ca pe o ultimă soluţie." JOSE SOCRATES, premierul demisionar al Portugaliei