Prin dans si voie buna, presedintia germana a Uniunii vrea sa starneasca entuziasmul cetatenilor pentru spatiul comunitar.
Presedintia germana a Uniunii Europene (UE) va organiza pe 25 martie manifestarile prilejuite de sarbatorirea a 50 de ani de la semnarea Tratatului fondator de la Roma, cu speranta ca acestea vor trezi, intr-o oarecare masura, entuziasmul cetatenilor fata de constructia europeana, scrie Reuters. Sarbatorile vin intr-un moment dificil pentru UE, care se confrunta cu probleme serioase legate de tratatul constitutional, neincrederea publica fata de constructia europeana si viziunea diferita a statelor membre.
Liderii celor 27 de state membre vor asculta compozitii de Beethoven in aula Filarmonicii din Berlin, inainte de a semna o declaratie a valorilor europene. In paralel, sute de mii de cetateni sunt asteptati sa sarbatoreasca pe strazi, cu bere si carnati distribuiti gratis. Standuri care ofera delicii culinare din fiecare stat membru al UE vor fi amplasate in jurul Portii Brandenburg, unde formatii muzicale din mai multe state, printre care si Romania, vor concerta pe o scena in aer liber. Turcia, stat candidat, nu a fost invitata la evenimente, ceea ce a atras criticile Ankarei.
Bucurie la comanda?
Berlinul pare un loc potrivit pentru aceste manifestari, afirma oficialii germani. „Vrem sa sarbatorim 50 de ani de integrare europeana, ca si sfarsitul divizarii continentului. Berlinul are o semnificatie simbolica importanta in acest sens”, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Ulrich Wilhelm. „Intentia este buna, dar ideea ca liderii vor da mana unii cu altii pentru a arata ca formeaza o mare familie fericita risca sa para putin fortata”, a afirmat un alt diplomat european, citat de Reuters. „Cred ca unii lideri vor incerca sa se evite”, a adaugat acesta.
Alte state marcheaza aniversarea in propria lor maniera. Estonii vor planta mii de copaci, iar danezii vor imparti dulciuri din ciocolata, cunoscute sub denumirea de „romkluger”. La Madrid, un puzzle urias va fi asamblat concomitent cu citirea in public a preambulului Tratatului de la Roma. Italia va expune 27 de opere de arta, elevii polonezi vor redacta propria lor Declaratie de la Berlin, iar in Irlanda romano-catolica ocazia va fi marcata cu cate o rugaciune rostita in fiecare biserica.
Probleme de rezolvat
Sarbatorile nu elimina problemele cu care Uniunea se confrunta in acest moment - proiectul constitutional, neincrederea publica fata de acesta si dezvoltarea economica modesta. Misiunea pe care Angela Merkel si-a asumat-o prin incercarea de relansare a proiectului constitutional este imensa, comenteaza „The Economist”, care aminteste ca un nou tratat trebuie aprobat si ratificat de toti cei 27 de membri.
Divergentele dintre statele membre sunt evidente, chiar si in ceea ce priveste textul Declaratiei de la Berlin, document cu valoare simbolica. Declaratia, scrie EUObserver, va omagia povestea de succes a integrarii, va enumera caracteristicile cooperarii, precum si valorile europene si va sublinia prioritatile externe si interne ale UE, politica energetica si protectia mediului, cu o referire vaga la necesitatea rezolvarii problemelor institutionale. Ieri, unele state membre au criticat Germania pentru secretomania cu care a inconjurat elaborarea documentului.