UE nu va aduce preturi mai mari

UE nu va aduce preturi mai mari

Inflatia postaderare ar trebui sa scada, nu sa creasca. Se pot ieftini alimentele si serviciile.

Aderarea la Uniunea Europeana nu va face ca preturile sa creasca, previzioneaza analistii economici. Banca centrala, institutia care trebuie sa asigure stabilitatea preturilor, si-a propus ca in 2007 cresterea preturilor sa fie de 4%, plus sau minus un procent, fata de circa 6% anul acesta. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, sustine ca tinta de 4a este realista.

Alti analisti sunt de parere ca, pe termen scurt, majoritatea preturilor se vor modifica usor in jos, insa pe termen mai lung exista riscul ca inflatia sa inregistreze o cocoasa. Analistii vad ieftiniri ale produselor alimentare datorate importurilor la preturi mici din UE. Si in sectorul serviciilor, cum ar fi cele de telefonie mobila, sunt posibile ieftiniri din cauza concurentei intense. De partea cealalta, cresteri de preturi sunt previzibile in domeniul energiei si la specialitatile de panificatie.

„Multe produse alimentare, unde contributia marfurilor din import este foarte mare, vor avea preturi mai mici. Utilitatile, in special cele legate de energie, se vor scumpi, iar sectorul serviciilor se va confrunta cu evolutii in ambele sensuri”, este de parere Daniel Daianu, profesor universitar si fost ministru al finantelor.

Scenarii de risc

Exista insa scenarii care vizeaza aparitia unor dezechilibre ce ar putea determina cresteri de preturi generalizate. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, considera ca singurul pericol real il constituie furtunile de preziceri pesimiste. „Un sistem de anticipatie, precum cel din presa, care insista pe efectele nefaste ale aderarii, poate genera scumpiri pe termen scurt, dar care nu pot influenta semnificativ inflatia”. Pe de alta parte, economistii de top se tem de deprecierea leului, cresterile salariale substantiale, deficitul de forta de munca sau alegerile anticipate.

Criza leului, asteptata la sfarsitul anului

Evolutia monedei nationale in raport cu principalele valute internationale este considerata de analisti hotaratoare in stabilirea inflatiei pe anul acesta. „Devalorizarea subita a leului trebuie luata in calcul pentru acest an. Daca are loc o astfel de criza, toate prognozele privind inflatia trebuie sa fie  revizuite in functie de profunzimea acesteia”, considera Matei Paun, managing partner al BAC Investment Bank. „In Ungaria si Polonia, deprecierea monedei nationale a influentat inflatia, asa cum s-ar putea intampla si in cazul Romaniei”, precizeaza Paun.

Daianu vede inflatie alimentata de crestere a salariilor, fara acoperire in oferta firmelor. „Lipsa fortei de munca va genera cresterea salariilor in sectoarele deficitare, care va duce la cresterea cererii si majorarea deficitului extern, dar si la o depreciere a leului cu pana la 10%”, a comentat acesta.

Eventualitatea unor alegeri anticipate ii sperie pe unii si este considerata nesemnificativa de altii. „O remaniere de guvern nu va afecta evolutia inflatiei, in timp ce alegerile vin cu promisiuni si asta conteaza foarte mult”, este de parere Adrian Vasilescu. In acelasi timp, Matei Paun este de parere ca economia romaneasca este prea putin legata de politica.

Estimari oficiale de 4%, tendinte de peste 5%

O inflatie in jurul cifrei de 5% pentru 2007 este mai usor acceptata de economisti decat rata de 4% inaintata de BNR. „O rata de 4,5%-5,5% este una foarte buna. Am arata ca inflatia nu este scapata de sub control chiar daca terminam anul mai prost decat in 2006. In 2008 trebuie sa ne inscriem cu o inflatie de sub 5%”, este de parere Daniel Daianu. „Procentul BNR este destul de ambitios, ceea ce-l face greu de atins. Daca leul se mentine in parametrii actuali, chiar si o inflatie de 5% este acceptabila”, considera Matei Paun.

Ne puteți urmări și pe Google News