UE: Nu toţi producătorii auto vor supravieţui crizei

Perspectiva asupra industriei auto europene este "brutală" şi nu există garanţii că toţi producatorii auto principali din Europa vor supravieţui recesiunii, a declarat azi comisarul european pentru industrie, Guenter Verheugen, citat de Reuters.

"Vânzările auto au scăzut dramatic, mai ales în ultimul trimestru din 2008, când acestea s-au redus cu peste 20% şi aşteptăm o altă scădere cu 20% în 2009, ce va afecta milioane de angajaţi din industrie", a declarat Verheugen.

La baza acestei probleme stă o combinaţie între criza cererii pe termen scurt, din cauza scăderii încrederii consumatorilor şi producţia prea mare pe piaţa de profil din Europa, a adăugat acesta.

Vânzările de autoturisme personale au scăzut cu 7,8% în 2008, marcând cel mai abrupt declin din ultimii 15, potrivit datelor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Miniştrii afacerillor din statele membre ale Uniunii Europene s-au întrunit azi cu Verheugen la Bruxelles pentru a discuta despre măsurile ce trebuie implementate pentru ajutorarea industriei auto, afectată sever de criza creditelor şi de scăderea cheltuielilor consumatorilor.

BEI sare în ajutorul producătorilor

Banca Europeană pentru Investiţii (BEI) va contribui la finanţarea producătorilor europeni de automobile, în condiţiile în care sectorul operaţiunilor de creditare ale băncilor comerciale este în continuare blocat, a declarat azi comisarul pentru Industrie, Guenter Verheugen.

"BEI este, în unele cazuri, unul dintre cei mai importanţi creditori ai industriei de automobile, deoarece băncile comerciale nu funcţionează corespunzător", a arătat Verheugen într-o conferinţă de presă susţinută după reuniunea miniştrilor din statele membre ale Uniunii Europene.

Verheugen a spus că BEI a indicat că este pregătită să analizeze, cu reprezentanţii Comisiei Europene şi cei ai statelor membre, dacă programele existente pot fi îmbunătăţite, prin acces rapid la fonduri şi finanţarea proiectelor.

Banca Europeană pentru Investiţii este controlată de cele 27 de state membre ale Uniunii.

ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA 17:02