Noile norme de s?n?tate impuse de Uniunea European? vor r?sturna percep?ia românilor despre mâncarea "bun?" ?i cea "rea". UE pune în topul listei alimentelor permise alimente procesate ?i elimin? anumite fructe, legume ?i chiar carnea de pas?re, scrie Daily Mail.
Dieteticianul Carrie Ruxton a comentat schimbprile f?cute de UE în privin?a alimentelor autorizate. "S?n?tos pentru inim?" Nou: Esterii de stanoli din plante sau sterolii din plante reprezint? ingredientul activ din unele produse care pretind c? reduc nivelul de colesterol. Sunt necesare trei grame pe zi de astfel de ingrediente pentru a reduce cu 10 la sut? lipoproteinele cu densitate mic? (LDL sau "colesterolul r?u"), dar ingredientele sunt patentate, însemnând c? se g?sesc foarte greu. Produsele care con?in gr?simi Omega-3 sunt, de asemenea, bune pentru reducerea nivelului de colesterol. Vechi: Soia. În ciuda a diverse teste clinice care au demonstrat c? produsele din soia pot men?ine nivelul de colesterol din sânge la o valoare s?n?toas?, constatarea a fost respins? pentru c? speciali?tii nu au identificat de unde provenea efectul benefic, din proteinele din soia sau de la alte substan?e naturale din soia. P?rerea dieteticianului: Înc? merit? s? consum?m mâncare de soia pentru s?n?tatea inimii, pentru c? nu conteaz? un detaliu ca provenien?a efectului cât timp ?tim c? exist? unul. Ov?zul , de asemenea bun pentru noi, a primit aviz pozitiv din partea UE. "Men?in func?ionarea normal? a intestinelor" Nou: Lactuloza, dizaharidul sintetic prescris de obicei pentru oameni vârstnici ?i bebelu?i, î?i va face efectul dac? e servit într-o lingur? mare. C?rbunele medicinal a fost, de asemenea, identificat drept remediu pentru flatulen??. Vechi: Probioticele P?rerea dieteticianului: Alege?i solu?ia natural? a prunelor. "Te p?streaz? s?tul pentru mai mult timp" Nou: Hidroxipropil metilceluloza, o fibr? mai pu?in cunoscut?, a fost introdus? în eviden?a UE de substan?e s?n?toase pentru c? pretinde s? men?in? zah?rul din sânge la un nivel stabil. Vechi: Mâncarea cu index glicemic sc?zut. Produsele alimentare bogate în proteine care se presupune c? te p?streaz? s?tul pentru mai mult timp au fost, de asemenea, excluse din lista alimentelor benefice pentru s?n?tate. P?rerea dieteticianului: Alimentele cu index glicemic sc?zut, precum ov?zul, pastele, orezul integral ?i semin?ele de leguminoase, sunt în continuare bune, f?r? efecte secundare. "Cresc energia" Nou: Magneziul ?i vitaminele B, ca riboflavina, B6 ?i niacina. Acestea sunt acum ad?ugate în b?uturile energizante - de obicei al?turi de stimulen?i precum cofeina. Vechi: Ceaiul. În ciuda unor eviden?e pozitive care arat? c? nivelurile mici de cofein?, precum cele aflate în ceai, te învioreaz?, o avertizare de s?n?tate a fost dat? doar în privin?a produselor cu doz? ridicat? de cofein?. P?rerea dieteticianului: Ceaiul este o surs? mai s?n?toas? de cofein? decât b?uturile energizante, întrucât nu con?ine zah?r în mod natural. "Men?in imunitatea" Nou: Vitaminele A ?i C sunt elementele nou ad?ugate, schimbarea însemnând, de exemplu, c? un sirop care con?ine fructe în propor?ie de cinci la sut? poate fi s?n?tos datorit? adaosului de vitamine. Vechi: Broccoli a fost respins de pe noile liste UE, pentru c? studiile nu au fost destul de controlate, iar grupul de exper?i a considerat c? era prea mult? diversitate printre speciile de broccoli. Mierea Manuka a fost ?i ea respins?, deoarece compozi?ia ei variaz? în func?ie de surs?. P?rerea dieteticianului: P?stra?i lucrurile naturale. Morcovii ?i spanacul sunt boga?i în vitamina A, în vreme ce kiwi, portocalele ?i napii furnizeaz? suficient? vitamina D.