UE a adoptat lista neagră extinsă a paradisurilor fiscale

UE a adoptat lista neagră extinsă a paradisurilor fiscale

Consiliul ECOFIN a votat în această săptămână lista extinsă a țărilor care sunt considerate paradisuri fiscale. Prin votul de marți, numărul țărilor de pe listă a crescut de la cinci la 15. Astfel, lista jurisdicțiilor necooperante cu UE în scopuri fiscale cuprinde: Samoa Americană, Aruba, Barbados, Belize, Bermuda, Dominica, Fiji, Guam, Insulele Marshall, Oman, Samoa, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine Americane, Emiratele Arabe Unite și Vanuatu.

Potrivit dezvăluirilor Politico.eu, ministrul de Finanțe Eugen Teodorovici, care a prezidat reuniunea ECOFIN, a încercat să amâne votul privind noua listă neagră a paradisurilor fiscale din afara blocului comunitar.

Miercuri, la Parlament, Teodorovici a fost chestionat de presă cu privire la acest subiect și a negat că s-ar fi opus exprimării votului. „Luați-vă după ce vă spun eu și mai puțin după ce spun unii sau alții”, a spus ministrul de Finanțe referitor la articolul din Politico. De asemenea, ministrul a adăugat că votul nu s-a amânat și că nu el a cerut amânarea: „Verificați minuta”. „Pe 7 iunie, cine înțelege o să facă și legătura cu acea dată care a fost logica viziavi de această listă. Ministrul de finanțe nu poate să aibă decât poziția președinției. Discuțiile au fost în acel consiliu. În final contează că lista s-a aprobat. Eu am spus la începutul ședinței că vom vedea dacă se va aproba această listă. Pe 7 iunie veți avea răspunsul”, a mai spus Teodorovici.

Consiliul Afaceri Economice și Financiare, cunoscut sub denumirea de Consiliul ECOFIN, este responsabil pentru politica economică, de chestiuni referitoare la fiscalitate, de piețele financiare și fluxurile de capital, precum și de relațiile economice cu țări din afara UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, acesta pregătește bugetul anual al UE și se ocupă de aspectele juridice și practice ale monedei unice, euro.

Consiliul ECOFIN coordonează politicile economice ale statelor membre, consolidează convergența performanței economice a acestora și monitorizează politicile lor bugetare