Nici nu a încheiat bine Ministrul Energiei din România Acordul preliminar al Investitorilor pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu chinezii de la China General Nuclear Power Corporation (CGN) că preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a tras, indirect, un semnal de alarmă.
Europa trebuie să fie atentă la suveranitatea sa energetică şi la cei care vin aici nu pentru a face investiţii, ci pentru a prelua controlul asupra unor infrastructuri vitale din Uniunea Europeană, a declarat luni, la Eurelectric Power Summit, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.
"Trebuie să fim atenţi la suveranitatea noastră energetică la nivel european. Atenţie la cine vine nu pentru a face investiţii ci pentru a prelua controlul asupra infrastructurii vitale din Uniunea Europeană. Este, cu siguranţă, dificil pentru unele ţări să-şi menţină independenţa infrastructurii. Mai ales în domeniul energetic este important să nu riscăm să cedăm controlul unora care au alte interese decât noi. (...) Aceasta afectează independenţa, autonomia, suveranitatea întregii Uniuni Europene", a spus Tajani, potrivit Agerpres.
El a adăugat că, pentru investiţii în domeniul energetic este nevoie de un cadru de reglementare stabil şi trebuie să crească gradul de interconectare.
" Trebuie să investim cel puţin 200 de miliarde de euro pe an în eficienţă energetică şi să de asigurăm că industria şi operatorii dispun de un cadru legislativ stabil. Trebuie să evităm ca sistemele noastre energetice să rămână izolate, trebuie să crească gradul de interconectare.(...) Trebuie să lucrăm ca tranziţia energetică să fie o poveste de succes", a mai afirmat oficialul european.
Liderii europeni din sectorul energetic se reunesc, luni şi marţi, la Florenţa, la Eurelectric Power Summit 2019, care are ca temă New Leadership.
Eurelectric este asociaţia sectorială ce reprezintă interesele comune ale industriei de electricitate la nivel pan-european. Eurelectric reprezintă 3.500 de companii din Europa, cu o cifră de afaceri totală de 200 de miliarde de euro, care acoperă toate domeniile, de la generarea şi pieţele de energie electrică, la reţelele de distribuţie şi consumatori, precum şi probleme legate de mediu şi durabilitate. IRE este singurul partener din România ce face parte din Eurelectric - Uniunea Industriei Energetice, cu sediul la Bruxelles, principalul partener al Comisiei Europene pe probleme energetice. Preşedintele IRE este Corina Popescu, director general Electrica.