UE anchetează colosul Apple pentru abuzuri pe piață

UE anchetează colosul Apple pentru abuzuri pe piață

Comisia Europeană a deschis două anchete în paralel în privința practicilor Apple, acuzat că și-a exclus rivalii și a impus condiții incorecte dezvoltatorilor în Apple Store și în serviciul de plăți Apple Pay.

Investigația a fost demarată în urma unei sesizări depuse anul trecut de Spotify în legătură cu condițiile impuse de gigantul american dezvoltatorilor de aplicații care folosesc Apple Store, scrie Euractiv.

Apple îi obligă pe dezvoltatori să plătească ei înșiși pentru distribuirea conținutului lor digital și percepe un comision de 30% din toate achizițiile efectuate pe Apple Store.

De altfel, Apple a interzis dezvoltatorilor să îi informeze pe cumpărători că pot utiliza și alte metode de plată.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Trebuie să ne asigurăm că regulile Apple nu afectează libera concurență pe piețele unde Apple concurează cu alți dezvoltatori de aplicații, de exemplu Apple Music, serviciul său de muzică la cerere, sau Apple Books”, a declarat vicepreședinta Comisiei, însărcinată cu dezvoltarea digitală, Margrethe Vestager.

În ceea ce privește Apple Pay, Bruxelles-ul se teme că gigantul tehnologic să nu profite de poziția sa de monopol pentru a domina înfloritoarea piață a cumpărăturilor online, impunând astfel condiții dezavantajoase consumatorilor.

Cu atât mai mult cu cât Apple rezervă anumite funcții doar pentru iPhone, cum ar fi tehnologia „tap and go”, care permite să plătești mai rapid în magazin.

Într-un comunicat, compania lui Tim Cook s-a arătat „dezamăgită că Comisia Europeană examinează plângerile fără fundament formulate de câțiva antreprenori care doresc pur și simplu un tratament de favoare nu vor să se supună regulilor jocului, la fel ca toată lumea”.

„Nu găsim acest lucru corect – dorim să menținem condiții de concurență echitabile, astfel încât orice persoană hotărâtă și cu bune idei să poată reuși”, mai arată comunicatul.

Margrethe Vestager subliniază că înmulțirea soluțiilor de plată mobile „a fost stimulată de criza de coronavirus, care a sporit numărul de achiziții pe internet și plăți electronice în magazine”.

„Este important ca măsurile Apple să nu îi priveze pe consumatori de noile tehnologii de plată, mai ales în ceea ce privește alegerea, calitatea, inovația și prețurile competitive”, spune Vestager.

Comisia a anunțat că cele două anchete vor fi desfășurate în regim de urgență, deși nu s-a anunțat un termen.

Anul trecut, Apple a fost condamnat să plătească 13 miliarde de euro pentru că nu și-a achitat taxele în Irlanda.

În urma unei alte anchete, Comisia Europeană a impus Google plata a 8,2 miliarde de euro pentru practici abuzive în vânzările și publicitatea online, dar și pe platforma sa de aplicații, Android.