Udrea vrea turism pe bicicletă “pitoresc din punct de vedere peisagistic”

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a elaborat un proiect legislativ care prevede înfiinţarea, în zone “cât mai pitoreşti”, a unor trasee cicloturistice.

Motivând că în România există "un interes şi o cerere crescută de trasee cicloturistice marcate şi omologate", ministerul condus de Elena Udrea vrea să înfiinţeze o serie de trasee destinate turismului pe bicicletă.

Lungimea acestora se va alege astfel încât durata normală de parcurgere să fie de 5-12 zile în cazul celor de rang naţional, 2-5 zile pentru traseele regionale şi de maxim o zi în cazul celor de rang local. Potrivit proiectului elaborat de specialiştii ministerului, proiectarea, marcarea, monitorizarea şi întreţinerea ciclotraseelor se vor face din bugetul consiliilor judeţene şi din alte fonduri publice sau private.

“Pe lângă consiliile judeţene vor fi organizate comisii judeţene de trasee cicloturistice, ca structuri fără personalitate juridică, formate din reprezentanţi ai autorităţilor, instituţiilor, organizaţiilor şi operatorilor economici”, se mai specifică în proiect.

Argumentele MDRT Realizarea de ciclotrasee noi, modificarea semnificativă sau desfiinţarea celor existente, atât ca itinerar cât şi ca mod de marcare şi amenajare, se va aviza de către comisiile judeţene. Rutele vor fi aprobate de către autoritatea publică centrală în domeniul turismulu, dar în cazul ciclotraseelor de rang local se poate delega această atribuţie consiliilor judeţene.

Crearea unei reţele naţionale de trasee cicloturistice va duce, în opinia reprezentanţilor MDRT, la intensificarea activităţilor turistice, implicit la o cerere crescută pentru o gamă largă de bunuri şi servicii, inclusiv bunuri şi servicii care altfel nu ar fi fost produse sau prestate. "Totodată, va duce la creşterea numărului de întreprinderi mici si mijlocii specifice şi adiacente sectorului turistic", se arată în proiect.

A doua iniţiativă de acest gen Iniţiativa ministerului condus de Elena Udrea este mai veche. Astfel, în 2008 instituţia a pus pentru prima dată pe hârtie detaliile proiectului. La acea vreme, autorităţile au elaborat şi o hartă, stabilind două categorii de trasee: mountain biking şi trasee cicloturistice.