UDMR stă în calea fericirii PSD şi PDL

UDMR stă în calea fericirii PSD şi PDL

Geoană ameninţă că nu va face guvern cu democrat-liberalii dacă nu renunţă la maghiari.

După ce PSD şi PDL, marţi, în secret total, şi-au împărţit ciolanul viitoarei guvernări, cele două partide şi-au reamintit că mai au de rezolvat câteva „chestiuni de principiu“. Cea mai arză- toare, participarea UDMR la guvernare. Democrat-liberalii au reafirmat răspicat şi ieri, după o nouă întâlnire cu maghiarii, că ţin ca Uniunea să facă parte din coaliţie. Replica de la PSD a fost fermă. „Dacă nu se renunţă la UDMR, negocierile s-ar putea bloca“, a ameninţat Miron Mitrea. După nominalizarea lui Stolojan ca premier, conducerea PSD şi-a întărit solicitarea ca UDMR să nu facă parte din coaliţie.

„Dacă nu se respectă condiţia PSD în privinţa UDMR, atunci nu va mai fi guvern PSD-PDL. Acesta nu este un element de negociat“, a afirmat Geoană, adăugând că aşteaptă un răspuns de la PDL.

Democrat-liberalii s-au angajat să revină cu un punct de vedere după ce îl vor consulta pe preşedintele Traian Băsescu. În cursul serii de ieri, PDL a revenit de la Cotroceni cu un răspuns la o nouă rundă de negocieri cu PSD. „UDMR rămâne un obstacol politic în formarea noului guvern“, a afirmat Geoană după discuţia cu PDL, semn că democratliberalii şi-au menţinut sprijinul pentru UDMR.

Maghiarii se mulţumesc cu un minister

PDL a încercat să îmbuneze PSD, spunând că nu va fi inclus la împărţirea ministerelor, maghiarilor urmând să le fie cedate din cota rezervată democrat-liberalilor. Astfel, după negocierile cu PDL, liderii UDMR dădeau semnale că se mulţumesc cu portofoliul Comunicaţiilor, deşi şi-ar dori Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice.

Stolojan, cu guvernul făcut

Oficial, şi PSD, şi PDL au negat că ar fi avut loc o împărţire a portofoliilor viitorului guvern. Când au primit semnale că Traian Băsescu nu va rămâne spectator şi-şi va impune propriile corecţii la lista miniştrilor, negociatorii au negat şi mai vehement împărţirea portofoliilor.

Potrivit ultimelor discuţii, între PDL şi PSD se şi negocia modificarea Legii CSAT. Scopul era acela ca şeful Senatului să fie inclus ca membru al CSAT şi, în plus, să ocupe şi poziţia de vicepreşedinte al instituţiei. Preşedinţia Senatului este vizată de Geoană şi calculul său este să ajungă numărul 2 în stat nu doar formal, ci şi cu puterea conferită de poziţia de vicepreşedinte al CSAT.

ANCHETĂ DNA

Casa lui Miron Mitrea, sub sechestru

Locuinţa liderului PSD Miron Mitrea, situată pe Strada Dr. Lister, din sectorul 5 al Capitalei, a fost pusă sub sechestru asigurător de procurorii anticorupţie, în dosarul în care acesta este acuzat de luare de mită, instigare la fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals. Concret, anchetatorii DNA susţin că, în perioada 2001-2002, angajaţii unor firme controlate de fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC), Irina Jianu, i-ar fi renovat casa mamei lui Miron Mitrea, din oraşul ilfovean Voluntari. În schimb, Mitrea ar fi numit-o pe Jianu la şefia ISC. Valoarea „beneficiilor“ primite de senatorul PSD a fost estimată la 520.000 de lei. (Cristi Ciupercă)

Ne puteți urmări și pe Google News